DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJEH KARIJERE
 
Matanić: Film je odjeknuo snažno, ali nagradu nitko nije očekivao
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.05.2015. - 15:37:54
CANNES - U Cannesu se dogodio veliki uspjeh hrvatskog filma. "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića dobio je nagradu žirija za najbolji film u programu "Izvjestan pogled".

Premijerno je prikazan 17. svibnja i odmah je oduševio publiku, a onda, očito, i žiri. Hrvatska je tako dobila svojega prvog kanskog laureata.

Žirijem 68. Cannesa koji je "Zvizdanu" dodijelio nagradu, predsjeda velika glumačka diva i redateljica Isabella Rosellini. Ova nagrada najveće je priznanje hrvatskom filmu dosad.

- Kad je film prikazan, krenuo je veliki fuss, kako govorimo ovdje oko filma. Jako puno stranih novinara i kritičara se stalno javljalo, znači odjeknuo je film snažno, ali ipak u ovoj svirepoj konkurenciji nitko to nije mogao očekivati, kazao je Matanić za HRT.

- Svi prodajni agenti, distributeri i festivalski selektori su ovdje, budno prate program, reakcije oko filma su od same njegove premijere odlične, kaže Vanja Sremac iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Zvizdan je odabran u konkurenciji od 19 filmova, a prijavljeno ih je bilo 1400. Ljubavna priča događa se u tri desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem te prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao protagonisti pojavljuju isti glumci, Tihana Lazović i Goran Marković.

Ova nagrada snažan je vjetar u leđa svim hrvatskim filmašima željnim proboja na inozemno tržište.