DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Matanićev "Zvizdan" prvi hrvatski film u službenoj konkurenciji kanskog festivala
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.04.2015. - 12:45:59
ZAGREB - Film Dalibora Matanića "Zvizdan" uvršten je u program "Izvjestan pogled" Filmskoga festivala u Cannesu koji će se održati do 13. do 23. svibnja.

Ovo je prvi put da je neki hrvatski film ušao u službenu konkurenciju toga festivala.

Program "Izvjestan pogled" jedna je od službenih selekcija Festivala u kojoj će biti prikazano dvadesetak filmova, a o nagradama će odlučivati žiri kojemu ove godine predsjeda talijanska glumica Isabella Rosellini.

"Zvizdan" je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Film je smješten u tri vremenska perioda od 1991. do 2011. i bavi se, kako objašnjava redatelj Matanić, trima ljubavnim pričama koja svaka u svom kontekstu nailazi na prepreke.

- Želja mi je prikazati kako društvene i povijesne okolnosti utječu na najčišći ljudski poriv, ljubav, i često ga glasno ili suptilno ugrožavaju. Mislim da su se ljudi u ovoj regiji opasno naučili mržnji i netrpeljivost prema drugačijima, bilo da je riječ o nacionalnosti, religiji ili seksualnom opredjeljenju, a ovaj film upravo priča o tome. Svi Hrvati i svi Srbi moraju naučiti da na kraju dana nacije postaju nebitne i ne postoje, da je ljubav jedino što pokreće svijet. Riječ o antiratnom filmu koji se bavi preprekama, pukotinama, ranama, ali i pokajanju i oprostu - najavio je svoj film Matanić.

U filmu glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih tu su i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Ksenija Marinković, Slavko Sobin i legendarna glumica Mira Banjac