SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Matanićev Zvizdan u Italiji pogledalo više od 45 tisuća ljudi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.06.2016. - 19:29:54
ZAGREB - Tijekom pet tjedana koliko se prikazuje u Italiji, film "Zvizdan" Dalibora Matanića pogledalo je 45.023 gledatelja, a projekcije se nastavljaju i tijekom ljeta kada te će se, uz kina, diljem zemlje organizirati i na otvorenom, tzv. open air projekcije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Kritike su od početka prikazivanja izrazito pozitivne, a distribucija je započela projekcijom u Rimu gdje je publiku pozdravila Tihana Lazović koja je odigrala glavnu ulogu u filmu", stoji u priopćenju.

"Zvizdan" je nepunu godinu nakon svjetske premijere u Cannesu prikazan na osamdesetak međunarodnih festivala i nagrađen s ukupno dvadeset i pet nagrada.

U Hrvatskoj ga je u redovnoj kinodistribuciji pogledalo 42.815 gledatelja, te je bio jedan od najgledanijih filmova prošle godine.

Riječ je o ljubavnom filmu koji se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem.

Prikazuju se tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao protagonisti pojavljuju uvijek ponovo isti glumci. Glavne uloge odigrali su Tihana Lazović i Goran Marković.

Matanić potpisuje i scenarij, a film je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film Pro. Proizvodnju su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages.

 Medvescak