SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POHVALNO
 
Matičević snima film o Vladi Divljanu
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 27.03.2016. - 20:01:00
Zadnja izmjena: 27.03.2016. - 20:03:02
BEOGRAD - Reditelj Mladen Matičević uskoro počinje snimanje filma koji govori o legandarnom frontmenu "Idola" Vladi Divljanu.

U filmu će se pojaviti niz likova važnih za muziku s ovih prostora u poslednjih nekoliko decenija.

- Od članova "Idola" će biti Srđan Šaper i Zdenko Kolar, a biće još milion nekih drugih muzičara: Darko Rundek, članovi grupe "Film", Koja iz "Discipline kičme", grupa "Darkwood dub", onda neki mlađi muzičari, pa Petar Popović, zaista mnogo aktera. Kao narator biće i glumac Svetozar Cvetković.

Neće biti više glumaca, ali će se na neki način sa scene priča ovih ljudi koje sam nabrojao odvijati onako kako se odvija u igranom filmu, nastavlja Matičević.

- To neće biti potpuno dokumentarne scene, da dođe kamera pa ih zatekne, nego ću ja to malo iscenirati. U tom smislu će film biti i igrani, ali akteri su isključivo dokumentarni, kaže Matičević.

Film će biti zanimljiv i zato što je Matičević lično pznavao pokojnog Divljana.

- Da, poznavao sam ga, nismo bili bliski prijatelji, ali jesmo dragi poznanici. Jako sam ga voleo, jer on je imao nešto što je izuzetno plemenito, on je bio nešto što mi svi volimo da kažemo - gospodin čovek. Znači, neko ko ima izrazite džentlmenske osobine, zato smo ga svi mnogo voleli. Bio je jedna od retkih zvezda sa kojima ste mogli da stanete na ulici, da popričate, popijete kafu, a posle da ga gledate na sceni i da i u jednom i u drugom uživate. Značaj toga da uspomena bude sačuvana je izuzetan. Vlada Divljan, o tome sam već govorio, je istorijska ličnost i nacionalno blago Srbije i čitavog regiona ako hoćete. Naravno, pre svih, grad Beograd i država Srbija moraju da sačuvaju uspomenu na tog čoveka, jer je on prosto deo onoga što je ovaj grad. Svi mi koji smo uz njegovu muziku rasli, tako smo i formirani, mi nosimo DNK tog načina razmišljanja i on je izuzetno bitan. To je jedna misija koja mora da bude obavljena, a moja odgovornost je ogromna. To je kao da igrate finale svetskog prvenstva na domaćem terenu, zaključuje Matičević.