SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Matija Dedić s najviše nominacija za Porina
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 18.02.2016. - 12:53:34
ZAGREB - Prvo što bi dragi i duhoviti Arsen Dedić rekao (kao da ga čujem) bilo bi: - Ima li tu kakve love?!
Bio bi to tipičan komentar čovjeka koji je dobio toliko Porina, da je u jednom razgovoru rekao: "Da, dragi su mi svi! Jedni drže papire na stolu, drugi knjige na policama, a ovi noviji služe za držanje vrata po sobama da se ne zatvaraju sama od sebe!

A evo što je to napravio Matija Dedić, kaže priopćenje iz Croatia Recordsa:

"Na svečanoj ceremoniji u ponedjeljak navečer proglašene su nominacije za 23. izdanje Glazbene nagrade Porin, a najviše nominacija ove godine osvojio je Matija Dedić, njih čak sedam! Slavni glazbenik ove se godine natječe i za Album godine s izdanjem "Matija svira Arsena", koje je nominirano i u kategoriji Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe).

Skladba "Ni ti ni ja" s albuma "Matija svira Arsena" nominirana je u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe, a pjesma "Kuća pored mora" s istog albuma osvojila je nominaciju za Najbolji aranžman. Da je album "Matija svira Arsena" jedan od najboljih albuma objavljenih prošle godine, dokazuje i činjenica da je još jedna pjesma dobila nominaciju. Radi se o pjesmi " Ne plači" u izvedbi Matije Dedića i Miroslava Tadića koja se natječe za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe).

Na albumu "Matija svira Arsena" nalazi se 12 legendarnih pjesama jednog od najvećih umjetnika, skladatelja, pjesnika, kantautora, pjevača i aranžera Arsena Dedića, u intimnim izvedbama Matije Dedića. Album je snimljen 2. rujna 2015. u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Snimatelj je Miroslav Vidović, a miks i mastering potpisuju Miroslav i Filip Vidović (Morris studio). Ovo izvrsno izdanje nekoliko je tjedana bilo na prvom mjestu najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, a sadrži prekrasne interpretacije raznih pjesama, od naslovnih tema iz "Glembajeva" i "U registraturi", preko klasika "Sve što znaš o meni", "Kuća pored mora" i "Moderato cantabile" do pjesama "Razgovor s konobarom" i "Ne plači" na kojima gostuju fantastičan vokalist Massimo te sjajan instrumentalist Miroslav Tadić.

Album "Jazzy Bach" Matije Dedića i Darka Jurkovića Charlieja osvojio je nominaciju u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Skladba"Badinerie" sa spomenutog albuma nominirana je za Najbolju izvedbu jazz glazbe. Izdanje "Jazzy Bach" Matija Dedić je objavio u suradnji s Darkom Jurkovićem Charliejem, a ovi vrhunski glazbenici ujedno su i producirali cijeli album. Kao gosti na albumu su im se pridružili Darko Grappone na udaraljkama i Goran Končar na violini. Na albumu se nalazi osam Bachovih skladbi izvedenih u jazz stilu.

Možda za "Porine" nema love, ali Matija bome zaslužuje podršku struke i Porinovih glasača, kao i publike koja hrli na njegove koncerte! Općenito je to jedan kvalitativni pomak više za našu cjelokupnu popularnu glazbu. Bravo, dragi Dedići! Siguran sam da je i Arsen ponosan i da se negdje gore jako veseli.