SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
McDonald's smanjuje upotrebu antibiotika kod goveda
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.12.2018. - 19:41:34
NEW YORK - Kompanija McDonald's objavila je da na globalnom nivou planira da smanji upotrebu antibiotika kod goveda kojima se snabdeva, u nameri da na taj način podstakne i ostale restorane na isti potez.

Ovakva odluka najvećega svetskog lanca brze hrane apostrofira činjenicu po kojoj prekomerna upotreba antibiotika na životinjskim farmama, lekova vitalnih u lečenju infekcija kod ljudi, može da smanji njihovu efikasnost kod ljudi.

Kao najveći kupac govedine na svetu, McDonald's vodi računa o rešavanju ovakvih problema. Pritom postavlja nove standarde za uzgajivače stoke te ugrožava prodaju lekova velikim farmaceutskim kompanijama poput Mercka i Elanco Animal Healtha.

"McDonald'sova popularnost i činjenica da je najveći globalni kupac govedine čitavu stvar čine neverovatno važnom", smatra Dejvid Valinga, viši zdravstveni savetnik u ekološkoj grupi koja deluje pod nazivom "Savet za odbranu prirodnih resursa".

McDonald's je najavio praćenje i merenje upotrebe antibiotika na deset svojih najvećih tržišta, uključujući i Sjedinjene Države. Svrha takvog praćenja je smanjenje njihove upotrebe u industriji uzgoja goveda do kraja 2020. godine. McDonald'sova tržišta pokrivaju 85 odsto globalnog lanca snabdevanja govedinom.

U skladu s politikom kompanije, medicinski antibiotici ne smeju da se koriste pri rutinskom sprečavanju bolesti ili u procesu ubrzavanja rasta životinja.
Kompanija ne očekuje povećanje cena hamburgera, premda franšize same odlučuju o njima, rekla je portparolka Loren Altmin, dodavši da franšize čine oko 90 odsto McDonald'sovih restorana u svetu.

McDonald's ima veliki uticaj na farme širom sveta. O tomu svedoči i činjenica da je ranije kompanija uspela da podstakne i suparničke kompanije da izbace antibiotike iz upotrebe kod pilića kojima se snabdevaju.