SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLOVENIJA
 
Melania i Donald možda i na slovenskoj poštanskoj marki
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2016. - 09:16:56
LJUBLJANA - Slovenija ima lijepu priliku da se politički promovira u svijetu izdavanjem prigodne poštanske marke na kojoj bi bili novi američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania, rođena u Sloveniji u maloj Sevnici na Savi blizu Krškog, piše u utorak u svojoj filatelističkoj rubrici ljubljanski dnevni list "Dnevnik".
"Imamo lijepu priliku da izdamo poštansku marku na kojoj bi bio predsjednički par, a možda i njihov sin Barron koji je na kraju krajeva i sam na pola Slovenac", piše list.

Dodaje da je sve ostalo pitanje hrabrosti slovenske državne pošte i diplomatske vještine.
Primjeren dan za izdavanje marke bio bi 20. siječnja, kad će Donald J. Trump biti inauguriran za 45. američkog predsjednika, a marka bi doprinijela jačanju turističke promidžbe Slovenije koju je Melania u jednom svog govoru pohvalila rekavši da je rođena u nekad komunističkoj Sloveniji, u maloj Sevnici i uz prekrasnu rijeku Savu, te guste šume.

Posebnu vrijednost za filateliste bi imale marke sa žigom 20. siječnja 2017. godine koji bi se koristio samo u Sevnici, navodi list.

No, ako bi se odlučila za taj potez, Slovenija ne bi bila prva država koja tiska poštanske marke i blokove s likovima Trumpa i njegove supruge jer su takve marke već izdane u Čadu, Liberiji i Centralnoj Afričkoj Republici. Pošte tih zemalja to su učinile još tijekom uzbudljive predizborne kampanje, a zato su tako uz marke s likom Donalda i Melanije tiskale i marku s likovima njihovih konkurenata, Hillary Clinton i Billa Clintona, tvrdi list.

"Dnevnik" podsjeća da američka pošta - kad je riječ o slikama predsjednika - ima tradiciju da ih stavlja na marke tek nakon njihove smrti i to samo one koji su svojim mandatom ostavili poseban trag u američkoj povijesti.