SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Michel Ocelot dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.03.2015. - 16:25:43
ZAGREB - Michel Ocelot, jedan od najznačajnijih francuskih i svjetskih autora animiranog filma, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta, koja će mu biti uručena 9. lipnja, na otvorenju 25. izdanja tog svjetskog festivala animiranog filma koji će ove godine prvi put objediniti program kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova.
Vijeće Animafesta Zagreb, koje je odlučivalo o toj nagradi, Ocelota je opisalo kao "pjesnika animacije i istraživača medija", koji nije samo "inspiracija nego i uzor novim naraštajima umjetnika animiranog filma", izvijestili su organizatori Animafesta, zagrebački Hulahop.

Taj 72-godišnji francuski pisac, karikaturist, animator i redatelj animiranih filmova, već je dvaput osvajao nagrade Animafesta za najbolji animirani film - 1980. za svoj animirani prvijenac "Troje izumitelja", a 2007. za film "Azur i Asmar".

Animafest je 2009. predstavio njegov opus filmova posebne atmosfere i estetike, koju postiže izborom tehnike - animaciji silueta. Među poznatijim radovima su mu dugometražni "Kirikou i strašna vještica", "Prinčevi i princeze", "Kirikou i divlje zvijeri" te kratkometražni "Četiri želje prostaka i njegove žene" i "Legenda o jadnom grbavcu".

"Ocelot je podjednako vješt u najrazličitijim tehnikama animacije te majstorski spaja umjetničku, folklornu i mitološku tradiciju Europe i drugih kontinenata s vizualnošću i umjetnošću novijeg razdoblja, stvarajući tako osebujan spoj prepoznat diljem svijeta animacije", istaknuli su članovi Vijeća Animafesta.

Ocijenili su kako mnoga njegova djela predstavljaju sjajan dokaz vrijednosti poetike jednostavnog iskaza i potvrđuju njegov stil kao jedan od najosebujnijih stilova svjetske animacije.

Ocelot je i bivši predsjednik Međunarodne asocijacije animiranog filma te dobitnik nagrada Britanske filmske akademije i Cesar. Na ovogodišnjem izdanju festivala, koje će se održati od 9. do 14. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol te na otvorenom, prikazat će se njegovi noviji radovi.

S više od 350 filmova Animafest, koji je jedini hrvatski A-festival, najavljuje cjelovit pregled ponajboljeg od aktualne svjetske animacijske kratkometražne i dugometražne produkcije.
 Medvescak