SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROĐENDAN
 
Milan Mladenović danas bi slavio 56. rođendan
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.09.2014. - 13:41:00
Zadnja izmjena: 21.09.2014. - 14:50:37
BEOGRAD - Milan Mladenović, frontmen EKV-a, danas bi, da je kojom srećom živ, slavio 56. rođendan.

Rođen u Zagrebu 21. rujna 1958. godine, dio djetinjstva proveo je u Sarajevu, a nakon toga odselio u Beograd.

Karijeru je počeo kao član sastava Limunovo drvo, zatim nezaboravnog Šarla Akrobate, pa Katarine II, Ekatarine Velike i na koncu javnosti najmanje poznatog projekta Angel's Breath s kultnim brazilskim producentom srpskog porijekla, Mitrom Subotićem - Subom.

Milan je gotovo petnaest godina bio zaštitnim znakom beogradskog rocka, a njegova je iskrena pozitivna energija bila prepoznata u svakom kutku bivše Jugoslavije.

Milan Mladenović je 1994. imao samo 36 godina kada mu je dijagnosticiran rak gušterače, od kojeg je iste godine i preminuo.

Frontmen kultne beogradske grupe Ekatarina Velika za kratko vrijeme je otišao u legendu, a najvjerniji fanovi i danas, gotovo dvadeset godina godina nakon njegove smrti, sa istim žarom i ljubavlju pevaju stihove koji su iza EKV-a ostali.

Ostao je Čovjek i u najtežim vremenima. Početkom 1992. godine s članovima sastava Partibrejkers i Električni orgazam osniva projekt "Rimtutituki", čija je glazbena aktivnost koncentrirana na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl "Slušaj 'vamo!", s ključnim refrenom Mir, brate, mir, izdat je pod etiketom Radija B92 u PGP-RTS-u, a promoviran je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

EKV, Partibrejkers i Električni orgazam u rujnu 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije "Ko to tamo pjeva". Kada su s Rimtutitukijem tijekom rata trebali gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz prosvjeda otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjolučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

Gotovo dva desetljeća nakon njegove smrti, plato ispred Doma omladine u Beogradu nosi njegovo ime, kao i ulice u Zagrebu, Zemunu i predgrađu Podgorice.

- Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine - riječi su kojima je završena njegova monografija "Dečak iz vode" autora Flavia Rigonata.