SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLAVLJE
 
Milijuni Kineza pripremaju se za proslavu lunarne Nove godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.02.2018. - 15:17:27
PEKING - Milijuni Kineza pripremaju se u četvrtak za proslavu lunarne Nove godine, koja će ove godine biti mirnija nego što je to uobičajeno pošto su najveći gradovi zabranili vatromet zbog zagađenja i sigurnosnih razloga.

Kineske metropole, među kojima Peking i Šangaj, zabranile su sve vrste vatrometa, koji se tradicionalno ispaljivao tijekom proslave ovog sedmodnevnog praznika kako bi se preplašile utvare iz protekle godine i prizvala sreća u predstojećoj. Prema kineskom horoskopu 2018. godina je Godina psa, koja slijedi iza prošle Godine pijetla.

Lunarna Nova godina najvažniji je kineski blagdan, koji Kinezi uglavnom provode sa svojim obiteljima. Očekuje se da će stotine milijuna ljudi putovati kako bi bili sa svojim najmilijima, što predstavlja "najveću godišnju svjetsku ljudsku migraciju". Ove godine vlasti predviđaju tri milijarde putovanja automobilima, vlakovima i zrakoplovima tijekom 40 dana koji okružuju blagdan.

Također sve više Kineza taj praznik provodi u inozemstvu - za lunarnu Novu godinu ove će godine u inozemstvo putovati oko 6,5 milijuna ljudi.

 Medvescak