SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIPLOMACIJA
 
Mirošič: Odnos Hrvatske prema arbitraži mogao bi utjecati i na Berlinski proces o zapadnom Balkanu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.08.2017. - 08:15:17
LJUBLJANA - Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič sastao se u Berlinu s visokim dužnosnicima njemačke vlade, te im među ostalim prenio stajalište Slovenije prema presudi arbitražnog suda o granici s Hrvatskom.

Slovenija inzistira na implementaciji presude, kazao je Mirošič za ljubljansko "Delo" od četvrtka, dodavši da je to prenio državnom tajniku u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michaelu Rothu i vanjskopolitičkom savjetniku kancelarke Angele Merkel, s kojima je u srijedu razgovarao u Berlinu o bilateralnim i europskim temama, zapadnom Balkanu, migracijskoj krizi i drugim pitanjima.

Prema riječima slovenskog diplomata, odnos Hrvatske prema arbitražnoj presudi mogao bi utjecati i na Berlinski proces o zapadnom Balkanu.

Toga je, kako je dodao, svjesna i Njemačka, a pomalo je iznenađena i rezignirana da Berlinski proces ne napreduje brže, kazao je Mirošič za vodeći slovenski list, dodavši da Njemačka cijeni ulogu Slovenije u regiji.

"U tom smislu je važna implementacija arbitražne presude jer bi to dalo signal da se dvije članice Europske unije ipak mogu sporazumjeti. Implementacija bi bila značajan signal za cijelu regiju", kazao je Mirošič.

Slovenija želi sudjelovati u raspravama o budućnosti Europske unije, o njenoj budućoj strukturi i djelovanju, u čemu će središnju ulogu imati Njemačka, ocijenio je Mirošič.
Dodao je kako su dobro poznata njemačka stajališta o poštovanju financijskih pravila i reformama koje trebaju provesti države koje to još nisu učinile.