SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BIZNIS I KNJIGE
 
Mišković: Dobro što nema dodele Nobelove nagrade, nemam pasoš, pa ne bih mogao da je uzmem
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.05.2018. - 07:24:00
Zadnja izmjena: 10.05.2018. - 07:29:05
BEOGRAD - Političari u Srbiji malo znaju o ekonomiji, ali kad dobiju funkciju misle da znaju sve i tako se ponašaju, izjavio je vlasnik kompanije "Delta" Miroslav Mišković na promociji svoje autobiografske knjige "Ja, tajkun".

Na promociji je vlasnik kompanije "Delta" i čovek kojem se sudi za malverzacije u putarskim preduzima i pomaganje u utaji poreza rekao da se knjiga pre svega bavi njegovim putem do poslovnog uspeha, a manje politikom iako, kaže, zna da to ljude najviše zanima. Mišković na promociji nije konkretno govorio o otmici ni o hapšenju - a posle promocije nije davao izjave za medije već je samo zainteresovanima potpisivao knjigu.

On je ocenio da je od svih političara jedino Zoran Đinđić shvatio da je biznis nešto izuzetno i da je za to potrebno veliko znanje.  

Mišković je objasnio da je knjigu želeo da napiše, pored ostalog, i zato da se srpska istorija poslovanja i privrede ne prepusti onome šta su pisali tabloidi, pa da se za "20, 50 ili 100 godina" izvlače njihovi tekstovi kao činjenica.  

Želeo sam da pokažem istinu, za razliku od tabloidnog pisanja. Ovo je prikaz koji treba da ostane trajno, jer ima istorijski značaj za budućnost Srbije, rekao je on.  

Mišković je istakao da mu je žao što profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu za 28 godina postojanja "Delte" nikad nisu posetili tu kompaniju, ni doveli studente u nju "da vide kako Srbija treba da se razvija".  

Oni i dalje sve gledaju teoretski, ali u praksi to izgleda drugačije, konstatovao je Mišković, koji je ukazao i na činjenicu da "Delta" za 28 godina ništa novo i svoje nije izmislila, nego je angažovala savetnike iz sveta da im ukažu na sve trendove i na to kako ih primeniti. 

Na promociji su, pored autora, govorili i scenarista Voja Žanetić, novinar Miša Brkić, kao i Dejan Papić, direktor izdavačke kuće "Laguna", a promocija knjige predstavljena je kroz razgovor, intervju ostalih sagovornika sa Miškovićem. Na pitanje Žanetića da li će biti druge knjige, te da li očekuje nagradu za ovu knjigu, Mišković je priznao da očekuje.

- Meni je žao što je odložena dodela Nobelove nagrade. I bolje što nije ove godine, nemam pasoš, pa ne bih mogao da je uzmem - kazao je Mišković.

Ekonomski novinar Miša Brkić ocenio je da je Miškovićeva knjiga "prva domaća Biblija biznisa i kapitalizma posmatranog iznutra, udžbenik za studente i sve mlade ljude, ali i za vajne profesore ekonomije i izmišljene analitičare".  

Ko bude umeo da čita - knjiga je i izvesna hronika Srbije na razmeđu milenijuma, rekao je Brkić i napomenuo da je kompanija "Delta" za modernizaciju Srbije učinila više "nego sve vlade i tranzicije".

Na događaju, inače, nije bilo političara, ali jeste viđen jedan funkcioner - direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Delta Holding / Twitter