DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
MK Group investira 500 miliona evra u Srbiju i region
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 22.01.2019. - 08:24:00
Zadnja izmjena: 22.01.2019. - 08:31:43
NOVI SAD – Kompanija MK Group planira da u narednih pet godina investira 500 miliona evra u sektore agrara, bankarstva i turizma u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope, izjavio je za Tanjug predsednik kompanije Miodrag Kostić.

Kostić je sinoć na proslavi 35 godina poslovanja kompanije, u Hotelu Sheraton u Novom Sadu, rekao da je MK Group danas lider u hotelijerstvu, agraru, a AIK Banka, takođe članica te grupe, verovatno najprofitabilnija banka na ovim prostorima.

„MK Grupa je počela sa troje zaposlenih u jednoj maloj kancelariji, a danas, 35 godina posle, imamo 7.000 zaposlenih i radimo u 74 opštine u Srbiji. Planiramo da u narednih pet godina investiramo u Srbiju i region 500 miliona evra", rekao je Kostić.

Finansijski direktor MK Group Dušan Radičević osvrnuo se večeras na rezultate ostvarene u protekloj godini, a najavljuje i nove strateške odluke kompanije.

„U prethodnoj godini otvorili smo hotel Šeraton u Novom Sadu, postali smo većinski vlasnik aerodroma „Portorož", uvećali smo udeo u Gorenjskoj Banci, a sada privodimo kraju stratešku odluku o spajanju naših kompanija članica MK Commerce i Agroglobe. Vrlo smo odlučni da u narednim godinama zadržimo lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi u ključnim segmentima našeg poslovanja, agraru, bankarstvu i turizmu", ističe Radičević.

U prethodnih 35 godina, kaže Radičević, MK je investirala milijardu evra u poslovanje.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenjuje da su kompanije koje posluju unutar MK grupe, „stub budućeg razvoja i rasta" zemlje.

Čadež navodi da MK Group sa svojih 75 kompanija članica zapošljava 7.000 ljudi i da obezbeđuje posao za još oko 200.000 radnika u stotinama drugih firmi partnera grupe.

„MK je jedan od naših najvećih izvoznika i prisutna je na prostorima cele bivše Jugoslavije. U budžet godišnje uplaćuje 109 miliona evra poreza i doprinosa", kaže Čadež.

Kao najveći izvoznik domaćeg agrara, ova kompanija snažno doprinosi srpskom učinku na međunarodnom tržištu, dodaje predsednik PKS.

Regionalni direktor EBRD za sektor agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi Miljan Ždrale kaže da kompanije poput MK Group predstavljaju važne pokretače privrednog i ekonomskog rasta na tržištima Adriatic regiona.

„Na osnovu svega što smo zajedno prošli s menadžmentom MK Group uveren sam da ih u budućnosti očekuju još bolji rezultati. Od toga će korist svakako imati i oko 30.000 kooperanata, koji zajedno sa MK Group obrađuju 265.000 hektara obradivih površina", rekao je Ždrale.

Tokom proslave jubileja, svečano su predstavljeni i nov vizuelni identitet i vrednosti MK Group, kao i menadžeri svih divizija koje posluju unutar MK Group sistema.