SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Mlekara Šabac gradi fabriku u Rusiji
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 02.06.2017. - 08:56:54
ŠABAC - Mlekara Šabac počeće izgradnju fabrike u Rusiji, a postrojenje će biti gotovo za šest do osam meseci, najavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na panelu "Srbija Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje", koji je održan prvog dana Medjunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

"Mlekara Šabac koja 75 odsto belog sira izvozi na rusko tržište, završila je pregovore za izgradnju fabrike u Rusiji. Postrojenje će kada bude završeno, moći da proizvodi 450 tona mleka dnevno, što je kapacitet u rangu sa najvećim balkanskim mlekarama. To su sjajne vesti i smer u kome želimo da idemo", rekao je Čadež, sa saopštila je PKS.

Čadež je rekao da sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju, a širi se i lista proizvoda koji nalaze kupce na ruskom tržištu.

Prošle godine u Rusiju je izvozilo 815 naših firmi, a izvezli smo 1341 različit proizvod. Raste i vrednost izvoza u Rusiju, tako je na primer, izvoz lekova skočio za 60 odsto, a automobilskih guma za 30 procenata, istakao je Čadež.

Kako je objasnio, oživeli su mehanizmi saradnje i ekonomska dinamika izmedju sektora, a Forum u Sankt Peterburgu odlična je prilika da se čuju saveti od ruskih saradnika koji mogu pomoći poboljšanju ekonomske razmene Srbije i Rusije.

"Veliki problem nam je organizovaniji pristup u nekim sektorima, sama logistika i nastup na ruskom tržištu, značila bi nam pomoć u tim oblastima kao i u tome na koje regione se treba fokusirati", rekao je Čadež.

Privredna komora Srbija i Razvojna agencija Srbije organizovale su učešće domaćih kompanija na Medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

U okviru Foruma otvoren je Nacionalni paviljon Srbije na kome se predstavljaju domaće kompanije. Paviljon zauzima 250 kvadrata centralnog sajamskog prostora, odmah pored centralnog štanda uprave grada domaćina, a privredu Srbije predstavljaju Srbijagas, PSP Farman, Er Srbija, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Energoprojekt, Hipol Odžaci.

Glavna tema ovogodišnjeg SPIEF-a je "U traganju za novom ravnotežom u globalnoj ekonomiji", a ovogodišnje zemlje partneri i gosti su Srbija i Indija kojima se posvećuje posebna pažnja.

Forum je jedna je od najprestižnijih poslovnih manifestacija u Rusiji, koja će ove godine okupiti oko 50.000 učesnika, zvaničnika, biznismena i eksperata iz celog sveta.

 Medvescak