SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
MONSTAT: Potrošačke cijene povećane za 2.7 odsto
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.02.2012. - 13:25:39

PODGORICA - Cijene roba i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori u januaru 2012.godine, u odnosu na decembar 2011.godine, u prosjeku su više za 0,8 odsto, navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku Crne Gore.

Monstat navodi da su potrošačke cijene u januaru 2012. godine, u odnosu na januar 2011. godine, povećane za 2,7odsto.

U odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast cijena alkoholnih pića i duvana (6,1odsto), stanovanja (3,5odsto), prevoza (0,5odsto), dok je pad cijena zabilježen u restoranima i hotelima - 0,2odsto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće, zdravstva i ostalih usluga su na nivou prosječnih cijena iz prethodnog mjeseca.

Proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u Crnoj Gori u januaru mjesecu ove godine u odnosu na januar mjesec prethodne godine bilježi pad za 94,2 odsto. Ovakav pad je uslovljen vremenskim nepogodama i nemogućnostima vršenja sječe u državnim šumama.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u januaru 2012.godine u odnosu na decembar iste godine bile su u prosjeku više za 1,0odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u januaru bile niže za 0.6 odsto, u odnosu na isti mjesec prethodne godine.