SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Mostra: Wenders i Kusturica među favoritima za Zlatnog lava
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 31.08.2016. - 21:01:58
VENECIJA - Zvijezde iz Hollywooda i Europe, kao i redateljski velikani iz cijelog svijeta ovih dana su u Veneciji na čuvenoj „Mostri". Nijemac Wim Wenders se može nadati drugom Zlatnom lavu, ali šanse ima i Emir Kusturica.

Wim Wenders, njemački redatelj koji je 1982. dobio Zlatnog lava, jedan je od 20 redatelja koji su pozvani da sudjeluju u službenoj konkurenciji najstarijeg filmskog festivala na svijetu (31.8.- 10.9.2016.). Njegov film "Die schönen Tage von Aranjuez" je ekranizacija kazališnog komada Petera Handkea „Lijepi dani u Aranjuezu: Ljetni dijalog." To je priča u kojoj žena i muškarac, jednog ljeta, idu tragom ljubavi i seciraju razlike među spolovima. Ovo je peta suradnja Wendersa i Handkea koji se, osim što je radio na scenariju, u ovom filmu nakratko pojavljuje u ulozi vrtlara. „Lijepi dani u Aranjuezu su prošli" je prva rečenica drame Friedricha Schilera „Don Karlos", premijerno izvedena 1787. godine.

Ovogodišnju Mostru, 73. po redu, otvorio je sinoć američki mjuzikl "La La Land", Damiena Chazellea. To je hommage klasičnom američkom filmskom mjuziklu u kojem igraju Emma Stone i Ryan Gosling koji su se, pored ostalih, ove godine pobrinuli za hollywoodski sjaj na crvenom tepihu u Veneciji. Zbog tragičnog potresa koji je pogodio Italiju, otkazano je uobičajeno slavlje otvaranja festivala.

Njemačka je ove godine dobro predstavljena u Veneciji - što se tiče financiranja filmova. Pored Wendersovog filma, njemački novac je uložen u još pet drugih produkcija.

Dokumentarac "Voyage of Time: Life's Journey" Terrencea Malicka iz SAD-a se bavi nastankom svijeta.

Novi film čuvenog francuskog redatelja Francoisa Ozona: "Frantz", opisuje nježnu ljubav između jedne Njemice, ratne udovice, i jednog francuskog vojnika neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Njemački producenti su sudjelovali i u nastanku novog filma starog ruskog majstora Andreja Končalovskog ("Paradiese" – „rajevi"), nizozemskog redatelja Martina Kollhovena ("Brimstone") i Meksikanca Amata Escalantea ("The Untamed").

Samo Sjedinjene Američke Države imaju još veći udio u produkcijama koje su u utrci za Zlatnog i Srebrnog lava. S posebnom napetošću se očekuje novi film Ane Lily Amirpour - jedine žene u konkurenciji, izuzimajući suredateljicu filma "Spira Mirabilis" Martinu Parenti. Poslije uspjeha s debitantskim filmom "A Girl Walks Home Alone a Night" (2015.), Amirpour, Britanka perzijskog podrijetla, u Veneciju dolazi s filmom o kanibalima: "The Bad Batch".

SAD kao filmsku naciju predstavlja i Tom Ford, redatelj i modni dizajner. Tu je i Kanađanin Denis Villeneuve, jedan od najinovativnijih i najuzbudljivijih filmskih stvaratelja u posljednjih nekoliko godina.

U globaliziranom svijetu filma, državljanstvo redatelja često ima vrlo malo veze s podrijetlom filma. To jasno pokazuje i ovogodišnji program Venecijanskog festivala: 13 od 20 natjecateljskih filmova su međunarodne koprodukcije.

Izvan Europe i Sjeverne Amerike ove godine dolaze s Filipina Lav Diaz s filmom "The Woman who left" i Čileanac Pablo Larrain s filmom "Jackie" koji je filmska biografija Jaqueline Kennedy, a koju glumi izraelsko-američka glumica Natalie Portman. To je također primjer međunarodno jako umreženog svijeta filma.

U konačnici, uzbuđeno očekujemo novo epsko djelo bosansko-srpskog redatelja Emira Kusturice. "Na mliječnom putu" je njegov prvi igrani film poslije skoro čitavog desetljeća. Kusturica je ispričao priču o ljubavi u vremenima rata (u Bosni i Hercegovini).

Što ljudi jedni drugima čine u ratovima, koji mehanizmi bjesne iza oružanih sukoba i kako pojedinac može propasti u ratu - to je neslužbeno tema ovogodišnjeg festivala u Veneciji. I to ne samo u službenoj konkurenciji.

Tu je i povratak Australca Mela Gibsona, kao redatelja. Njegov novi film "Hacksaw Ridge" – koji je izvan konkurencije – skreće pozornost na jednu od najkrvavijih bitaka u Drugom svjetskom ratu: prema istinitoj priči, Gibson prikazuje iskustva američkog vojnika Desmonda Dossa koji je služio u američkoj vojsci, ali je zbog svoje vjere odbio da u ruke uzme oružje. Postao je slavan kao sanitarac kad je na otoku Okinawi spasio živote 75-orice vojnika.

I njemački dokumentarac "Austerlitz" nije u konkurenciji za Lavove. Poznati ukrajinski redatelj Sergej Loznica u tom dokumentarnom filmu ispituje kakvu ulogu danas imaju bivši nacistički koncentracijski logori.

U sekciji "klasika", u kojoj se prikazuju restaurirani filmovi i oni koji dugo nisu bili prikazivani, sa zanimanjem se očekuje međunarodna reakcija na tešku melodramu "Opfergang" (Žrtveni obred, 1943./44.) zloglasnog njemačkog redatelja Veita Harlana. Harlan je režirao vjerojatno najperfidniji nacistički propagandni film "Jud Süß" (Židov Süß).

I u prvim epizodama dugo očekivane televizijske serije o papi Piju VIII., "The Young Pope" (Mladi papa), koja će u Veneciji u narednim danima imati svjetsku premijeru, nema mira: hollywoodska zvijezda Jude Law glumi jednog mladalački svježeg, privlačnog, fiktivnog, prvog američkog papu. „Mladi papa" će zasigurno biti vruća tema – u Katoličkoj crkvi i izvan nje.

Predsjednik osmočlanog žirija Mostre je ove godine britanski redatelj Sam Mendes. Za svoje životno djelo će Lava dobiti francuski glumac Jean-Paul Belmondo i poljski redatelj Jerzy Skolimowski. Festival se zatvara 10. rujna remakeom klasičnog vesterna "The Magnificent Seven" ( Sedmorica veličanstvenih).

Foto: picture alliance/DPA