SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Motovun Film Festival: Stotinjak nezavisnih filmova
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 23.07.2019. - 07:31:48
PULA - Na popularnom "brdu filmova" danas počinje 22. Motovunski filmski festival, na kome će do subote biti prikazano stotinjak nezavisnih filmova iz cijelog svijeta uz atraktivne glazbene i ostale popratne programe. 

Programski zajednički naglasak filmovima odabranima za ovogodišnji festival je zabrinutost za društvo u kojem se budi isključivost, ali i vedrija alternativa današnjem nepravednom svijetu uz predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom.

Festival će biti otvoren u 21 sat u glavnom festivalskom Kinu Trg odavanjem počasti nedavno preminulom redatelju i velikom prijatelju Motovuna Dušanu Makavejevu, te projekcijom slovenskog filma godine "Nikad više luzerica", egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart. Drugi večernji film na Trgu bit će makedonska crna komedija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" redateljice Teone Strugar Mitevske, koja na brdo filmova dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.

U glavnom programu Motovuna nalaze se još dva pulska laureata – apsolutni pobjednik festivala, u petak domaći "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević te u četvrtak srpski "Šavovi" redatelja Miroslava Terzića s nagradom kritičara za manjinsku koprodukciju. Za Propeler Motovuna borit će se 13 naslova, među njima i napeti ruski film "Tvornica" te švicarska nadrealna drama "Nevinost", također na rasporedu prvog dana festivala.

O najboljem filmu odlučit će žiri kojeg čine hrvatska redateljica Hana Jušić, njezin srpski kolega Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michal Chaciński.

Iz programa prvog dana valja izdvojiti i odličan dokumentarac "Tutti a casa – vlast narodu?" koji tematizira dolazak na vlast u Italiji populista iz Pokreta pet zvjezdica. Film će biti prikazan u sklopu programa Populizam za početnike, dok drugi popratni program, koji predstavlja mlade poljske autore, donosi "Posljednju obitelj", jedan od najgledanijih poljskih filmova posljednjih godina.

Vrata motovunskih kina bit će otvorena već u utorak u 10 sati projekcijom filmova iz programa Motovunski kratki čiji će pobjednik ući u nominacije za Europsku filmsku nagradu. Kao što je uobičajeno, filmovi će se u Motovunu prikazivati u četiri kina: od jutra do kasnog popodneva u Kinu Bauer i u Kinu Mak, a navečer na otvorenom u Kinu Trg i Kinu Billy.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna, posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program čija je zvijezda prvog dana popularni splitski reper Vojko V. U nastavku festivala nastupit će i Svemirko, Pankrti, Vlado Kreslin, Saša 21, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i.