DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽBE
 
Multimedijalna izložba o Nikoli Tesli najbolje događanje u prošloj godini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.02.2018. - 16:02:48
ZAGREB - Na trećem izdanju RSVP festivala, gdje se okupilo više od 300 event stručnjaka i predstavnika industrija povezanih s organizacijom događanja, multimedijski izložbeni projekt Nikola Tesla – Mind from the Future, osvojio je ATTEND nagrade u dvije od osam kategorija – proglašen je najboljim 'eventom' u 2017. godini te najboljim kulturnim događajem u regiji.

Nagrade su preuzeli Hrvoje Markešić i Maja Dujlović iz tima produkcije izložbe, izvijestila je u petak Real grupa, agencija za tržišno komuniciranje i produkcijska kuća nagrađenog projekta.

Projekt Nikola Tesla – Mind from the Future, autorice i kustosice Helene Bulaje Madunić, kojem je glavni cilj pozicionirati Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti, realiziran je kao uspješan primjer javno-privatnog partnerstva Real grupe i Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba u popularnoj "Džamiji", preuređenoj kako bi posjetitelji 'uronili' u um i život slavnog izumitelja, može se razgledati 20. ožujka.
Umjesto uobičajenog nizanja izuma i faktografskih podataka, izložba posjetitelje vodi kroz njegov život, uz pomoć svega onoga čega ne bi bilo da nije bilo Tesle - video projekcija, računalnih igara, svjetlosnih instalacija, holograma.

U Teslinom duhu izložba spaja znanost i umjetnost, film, animaciju, video umjetnost, skulpturu, instalaciju, sliku i tehničke inovacije.

Postav se sastoji od tri dijela - kružni prostor galerije postao je Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt Hotel Attraction, krosmedijski dokumentarni film "Mehaničke figure – inspirirani Teslom" Helene Bulaje Madunić u galeriji Prsten se rastvara u prostornu galerijsku instalaciju koja vodi od rodnih Smiljana i školovanja do odlaska u Europu i New York, dok je u galeriji PM isto djelo prikazano kroz galeriju portreta klasika suvremene umjetnosti poput Marine Abramović, Lori Anderson i Terryja Gilliama koji govore o Tesli.