DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
IZLOŽBE
 
Multimedijalni prostor slike i zvuka u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.02.2018. - 22:46:09
ZAGREB - ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi (ŠPUD) predstavlja mladu riječku umjetnicu Ivu Sabolić otvaranjem izložbe Multimedijalni prostor slike i zvuka u srijedu, 7. veljače 2018. u 19 sati. 

Izložba objedinjuje likovnu umjetnost i glazbu kojima se Iva bavi već dugi niz godina, od početaka istraživanja grafike i zvuka u diplomskom radu do ideje predstavljanja glazbenih uradaka u galerijskom prostoru. Kroz audio-vizualne instalacije autorica pokušava odgovoriti na pitanje multidisciplinarnosti i brojnih korelacija koje se očituju kroz sva područja čovjekova djelovanja.

Na grafičkom i likovnom području autorica se bavi grafičkom tehnikom dubokog tiska, rezervašem te akvarelom i fotografijom. Za vrijeme studija Iva je započela istraživati zvuk kao samostalno umjetničko djelo i medij koji istovremeno spaja vizualne, prostorne i izvedbene prakse. Istražuje tišinu elektromagnetskih valova koji preko posebnih prijemnika stvaraju auditivne zvukove te ostale svakodnevne šumove mehaničke ili organske prirode.

"Ovo je umjetnički projekt koji govori o naizgled neobičnom, no jednostavnom spoju glazbe i likovnog rada. Proučavajući audio-vizualne umjetnosti uočila sam dvosmislene strukture ovakvoga rada i zahtjevan interpretativni napor gledatelja. Stoga sam ove dvije umjetnosti povezala kroz detalje kako bi se djelo percipiralo u cjelini", navodi autorica.

Zvuk proizlazi iz tišine gotovog vizualnog djela te gledatelja uvodi u jedinstven akustično-vizualni prostor ispunjen fotografijama, grafikama i akvarelima te tako stvara intimni ambijent u kojem se svatko može izgubiti.Za vrijeme trajanja izložbe autorica će voditi radionicu za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 21.2. u radnom vremenu trajanja ISO-a.

Iva Sabolić rođena je u Rijeci 1990. godine. Nakon završenog studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje je usavršila grafiku i likovnu pedagogiju, okreće se vizualnoj umjetnosti, glazbi i njihovu međuodnosu. Glazbeno i scensko iskustvo stekla je u vokalnoj skupini Putokazi iz Rijeke u kojoj je kao aktivna članica nastupala devet godina. Nastavnica je likovne umjetnosti u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu.

Bavi se grafikom, grafičkim dizajnom, glazbom, fotografijom te istraživanjem i stvaranjem audio-vizualne umjetnosti. Ivini radovi predstavljeni su na završnim izložbama na Akademiji primijenjenih umjetnosti, na 14. Festivalu prvih u Zagrebu 2016. godine te na Festivalu Media Mediterranea 19 u Puli 2017. godine. Sudjelovala je u predstavi kazališta Ulysses "Kralj Lear" od 2010. do 2015. godine sa vokalnom skupinom Putokazi te u izradi scenografije za kazališnu predstavu Pogled s vrha prstiju 2015.