DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DONACIJA
 
Murakami donirao arhiv i kolekciju ploča sveučilištu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.11.2018. - 14:03:28

TOKIO - Najpoznatiji suvremeni japanski pisac Haruki Murakami objavio je da će svoj arhiv i kolekcije ploča donirati tokijskom sveučilištu Waseda, da bi izbjegao njegovo rasipanje poslije smrti i omogućio istraživačima uvid u svoj rad.

"Pišem gotovo 40 godina i sakupio sam mnoštvo rukopisa, dokumenata, novinskih isječaka za koje više nemam mjesta ni u kući, ni u uredu. Nemam djece i smetalo bi mi kada bi se poslije moje smrti sve rasulo", izjavio je književnik.

Veseli se što će sveučilište na kojem je diplomirao preuzeti njegovu arhivu. "Veoma me raduje što će to koristiti Japancima i strancima koji žele istraživati moj rad", rekao je Murakami i dodao da bi voli da to postane "prilika ne samo za rad na knjigama, već i mjesto kulturne razmjene".

Murakamijevi romani, pripovjetke i eseji prevedeni su na više od 50 jezika i doživjeli ogroman međunarodni uspjeh. Poznat je i kao prevoditelj američkih pisaca, što smatra nezamjenljivim. "Da sam se zadržao samo u japanskoj literaturi, mislim da bih se ugušio", navodi pisac.

Bez obzira na sve, Japan smatra najboljim mjestom za svoj arhiv.

Murakami piše uz glazbu te u svim romanima ima reference na glazbena djela, a sveučilištu će ostaviti i kolekciju od oko 10.000 ploča. Zamišlja čak i "koncerte s ploča" na kojima bi ljudi slušali Murakamijev program. "Više sam brinuo o skupljanju ploča nego knjiga", navodi.

Iako je snimanje bilo zabranjeno, Murakamijeva konferencija za medije bila je veliki događaj i potvrdila da je pisac, više puta nominiran za Nobelovu nagradu, sve vidljiviji.

Murakami je oduvijek bio vrlo diskretan, nikada se nije pojavio na televiziji i dao je jako malo intervjua. Ipak, posljednjih nekoliko mjeseci vodio je dvije radijske emisije u kojima je pričao o glazbi te iznosio anegdote o svojim omiljenim pjesmama.