DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAŽIVANJE
 
Muškarci koji konzumiraju kanabis imaju veću količinu spermija
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 06.02.2019. - 19:19:57
NEW YORK - Istraživači s američkog sveučilišta Harvard pregledali su 1,143 uzoraka ejakulata prikupljenih od 662 muškarca. Istraživanje se bavilo usporedbom broja spermija kod muškaraca koji su konzumirali kanabis, te onih koji nisu.

Rezultat istraživanja otkrivaju da muškarci koji redovito puše travu imaju viši nivo testosterona u organizmu. Neredoviti pušači imaju i 62.7 milijuna spermija po mililitru sjemena. S druge strane, muškarci koji nisu nikada došli u dodir s kanabisom, imaju 45.4 milijuna spremija po mililitru, prenosi britanski Sun.

Radi usporedbe, samo jedan od dvadeset konzumenata kanabisa ima "nisku brojku spermija", za razliku od jednog naprama osam kod muškaraca koji ga ne konzumiraju. U istraživanju je naglašeno da osobe koje su u životu popušile barem dva jointa imaju 38% više spermija nego oni koji nisu, javlja Sun.

Sam broj spermija, nije glavni razlog plodnosti ili neplodnosti, jer na ovo utječu i oblik spermija, kao i pokretljivost. Prethodne su studije primjerice pokazale da kanabis može imati negativan utjecaj na DNA spermija.

"Po mom mišljenju, konzumiranje kanabisa prilikom osnivanja obitelji trebalo bi se izbjeći", nagasio je profesor Allan Pacey sa Sveučilišta Sheffield.