SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BIZARNO
 
Muzej Apoksiomena se ukida kao samostalna ustanova, a u konkurenciji je za europski muzej godine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.12.2018. - 19:57:00
Zadnja izmjena: 21.12.2018. - 19:59:13
MALI LOŠINJ - Među četrdeset kandidata za titulu Europskog muzeja godine, koju dodjeljuje Europski muzejski forum, utemeljen pod okriljem Vijeća Europe, lošinjski je Muzej Apoksiomena, otvoren u travnju 2016. godine.

Do svibnja, kada će se u Sarajevu održati dodjela nagrade, međunarodni će žiri posjetiti i detaljno proučiti muzeje koji su zadovoljili kandidacijsku proceduru. Takvih je četrdeset, s tim da je Muzej Apoksiomena u ovom ciklusu jedini takav u Hrvatskoj.

Kandidati su još i po četiri muzeja iz Danske, Finske, Poljske i Švicarske, po tri iz Austrije, Nizozemske, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva, po dva iz Belgije, Grčke i Njemačke, te po jedan iz Francuske, Irske, Mađarske, Portugala i Španjolske.

Zanimljivo je da se sve to odvija dok traje postupak ukidanja Muzeja Apoksiomena kao samostalne ustanove; on će izbog racionaliziranja poslovanja postati sastavni dio gradske ustanove Lošinjskog muzeja, kao njegov četvrti dom, uz obližnju palaču Fritzi u Malom Lošinju, Kulu u Velom Lošinju i Arheološku zbirku u Osoru.

Međutim, predviđeno je da Ministarstvo kulture RH, koje je uz Grad Mali Lošinj suosnovalo Muzej Apoksiomena, i dalje nastavi financijski sudjelovati u radu muzeja koji ima jedan, ali vrijedan izložak.