SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Na Adventu potrošeno oko pola milijarde kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 04.01.2018. - 23:05:53
ZAGREB - Za najboljeg dana na kraju šihte u blagajni je znalo biti i po 30.000 kuna.

No radilo se od ranog jutra do kasnih večernjih sati, i to u nekoliko smjena. Posjetitelji, pak, nisu pazili koliko troše. Unatoč tome što su se mnogi žalili na visoke cijene, nije im bilo teško za kobasice i fritule čekati po pola sata u redu. A za jedan germknedl, kojih nije bilo jeftinijih od 30 kuna, čekalo se i sat vremena. Najam kućice, koji se, prema neslužbenim podacima, za ugostiteljstvo plaćao od 25.000 do 140.000 kuna, zato se isplatio u samo nekoliko dana. Iako službeno još nisu izašli s iznosom zarade, jedno je jasno – bit će sigurno veća od lanjske, kad je Advent generirao između 390 i 438 milijuna kuna potrošnje, prema analizi Instituta za turizam, piše Večernji list.

Najviše su tada trošili hotelski gosti, dnevno 139 eura, dok su oni u privatnom smještaju trošili 83 eura. Jednodnevni posjetitelji iz inozemstva u Zagrebu su ostavljali po 287 kuna, domaći 241 kunu, a Zagrepčani na Adventu 47 kuna. Ako su ove godine i zadržali navike, brojke mogu biti samo veće, s obzirom na to da je broj posjetitelja premašio sve rekorde, pa je 2017. već proglašena najboljom zagrebačkom turističkom godinom.

- Procjenjujemo da ćemo ove sezone premašiti pola milijarde kuna od adventske potrošnje - najavljivala je direktorica TZ-a Martina Bienenfeld.

Broj dolazaka tako je za prvih trideset dana Adventa, od 1. do 31. prosinca, veći za 23 posto, a jednak postotak rasta bilježe i u noćenjima. Konkretno, u Zagreb je došlo 110.707 turista te su zabilježena 199.752 noćenja. Od tog broja, daleko najviše ima stranaca, i to iz Italije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i Njemačke. Strani se jezici još mogu čuti u metropoli, čiji je centar jučer oko podneva bio neobično pun, s obzirom na radni dan. Zbog viših temperatura tražilo se i slobodno mjesto na vanjskim terasama, a za gablec se, već tradicionalno za vrijeme trajanja Adventa, odlazilo u neku od kućica.

- U stanci od posla tražen je bio naš grah, koji smo pripremali svaki dan u velikom loncu, i to po 50 porcija odjednom - priča Josip Vuković iz kućice Špiro na uglu Bogovićeve i Gajeve.

Baš svaki ugostitelj s kojim smo razgovarali kaže da je iznimno zadovoljan ovogodišnjom zaradom, koja je bolja nego prošlogodišnja. No malo je tko voljan konkretno govoriti o brojkama.

- Znali smo po danu zaraditi 10.000 kuna, najbolje smo prodavali vikendima - kaže Maja Čubrić iz kućice Ribica na Tomislavovu trgu.

Najbolji su promet, gotovo jednoglasni su ugostitelji, ostvarili u tjednu oko Božića.

- Onda je došla mala stanka, pa smo dobro radili za Novu, a sad je opet zatišje - priča Mislav Štih, koji radi u kućici Svijet kobasa na glavnom gradskom trgu.

Pad prometa nakon Nove godine razlog je i što su mnogi ugostitelji zatvorili svoja vrata u novogodišnjoj noći. Razmontirane su jučer kućice u Caféu de Matoš, na platou Gradec, na Fuliranju, a iako još stoje na Zrinjevcu, rade samo rijetki, oni koji prodaju oko glazbenog paviljona.

- Tijekom petogodišnje prakse organiziranja Fuliranja primijetili smo da nakon 1. siječnja to više nije to. U dogovoru s ugostiteljima odlučili smo stoga zatvoriti tjedan dana prije službenog završetka manifestacije - objašnjavaju u organizaciji Fuliranja, ne htijući otkriti za koliko su iznajmljivali kućice koje su posebno dizajnirane za tu lokaciju.

- To je poslovna tajna - dodaju.

Problem s otkrivanjem cijene kućica nije imala Slavica Olujić-Klapčić, vlasnica agencije Katapult promocija, koja u suradnji s TZ Zagreba organizira Advent na Zrinjevcu i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. Oni, kažu, nisu dizali cijene najma posljednje dvije godine - na Zrinjevcu kućicu iznajmljuju za 25.000, a u sklopu Ledenog parka za 27.000 kuna.

- Na samim počecima, kad smo prvi put organizirali Advent na Zrinjevcu 2010. godine, cijena je bila četiri tisuće kuna - kaže Slavica Olujić-Klapčić.

Bez obzira na porast najma, interes za kućicama svake je godine sve veći. Pozivi organizatorima, ali i u Gradsku upravu, kažu upućeni, počinju već u rujnu.

- Dođe nam da isključimo mobitele, stalno zvone - kažu u Gradu.

Većinu kućica organizatori daju u najam poznatim ugostiteljima, od kojih su mnogi već sad zakaparili mjesto za sljedeću sezonu.