SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-HRVATSKA
 
Najveće kineske kompanije u subotu formaliziraju investicije u Hrvatskoj
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 31.10.2018. - 11:22:00
Zadnja izmjena: 31.10.2018. - 12:11:58
PEKING - Jako izaslanstvo hrvatske vlade ovih će dana u Pekingu dati novi, važan pečat suradnji na relaciji Kina-Hrvatska.

Hrvatski investicijski forum u Pekingu okupit će u subotu predstavnike najvećih kompanija iz Kine, ali i Indonezije, Australije i Novog Zelanda, a ovaj je događaj okidač za posjet vrlo jakog hrvatskog izaslanstva Kini.

Prije samog foruma, premijer Plenković će se u petak susresti s kineskim premijerom Li Keqiangom na kojem će se razmatrati sveukupni kinesko-hrvatski odnosi, s posebnim naglaskom na gospodarsku suradnju, točnije kineske investicije u Hrvatsku. U ovim je dogovorima aktivno sudjelovao i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Hu Zhaoming.

Osim premijera Plenkovića, u hrvatskom će izaslanstvu biti ministri Oleg Butković i Gabrijela Žalac, državni tajnik u Ministarstvu turizmma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, zadarski župan Božidar Longin i mnogi drugi.

Dan poslije, 3. studenoga premijer bi trebao nazočiti investicijskom forumu u Pekingu gdje će neke od najvećih kineskih kompanija i formalizirati svoj interes za ulaganjima u Hrvatsku. China State Construction Engineering Corporation, China Railway, China State Shipbuilding Corporation Limited i Fanhua Group samo su neke od divovskih kineskih kompanija koje su izrazile interes za ulaganjima u Hrvatsku. Bit će potpisani mnogi ugovori i pisma namjere koje bi trebale označiti novi početak u kinesko-hrvatskim ekonomskim odnosima.

Ukupno, projekti su vrijedni čak 13 milijardi eura.

Infrastrukturni projekti, među kojima je kontejnerski terminal u Luci Zadar te modernizacija Zračne luke Zadar, među najzanimljivijim su projektima. Jednako tako, tu je i poduzetnička zona Crno gdje bi mnoge kineske kompanije mogle preseliti dio svoje proizvodnje.

Među najvažnijim temama na investicijskom forumu u Pekingu bit će i brodogradnja. Posljednjih smo tjedana svjedoci vrlo traumatične priče koja bi mogla završiti i djelomičnim uništenjem nekad jedne od najvažnijih domaćih ekonomskih grana. Kineski interes dobra je vijest za hrvatsku brodogradnju jer među deset brodogradilišta s najvećim brojem novih narudžbi četiri ih dolaze iz Kine, a ako se gledaju isporučeni brodovi, među deset najvećih u svijetu pola ih je kineskih.

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan). Zagreb i Hrvatska postali bi tako jedna od najvažnijih točaka novčarskog tržišta imajući u vidu rastući utjecaj kineske valute u međunarodnim financijskim okvirima.

Valja spomenuti i suradnju na sportskom planu. Riječ je o projektu nacionalnog nogometnog stadiona u Hrvatskoj o čemu su već poodmakli razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Radi se o izgradnji nacionalnog stadiona koristeći najsuvremenije tehnologije solarnih panela. Svemu je tome, naravno, dodatni zamah dao nedavni senzacionalni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Hrvatski investicijski forum u Pekingu izazvao je i veliki medijski interes pa će ga medijski popratiti najveće kineski televizijski i tiskani te online mediji.

Foto: CSEBA