SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Najveći proizvođači čokolade sele na Istok
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 09.10.2018. - 08:00:06
LONDON - Najveći proizvođači čokolade na svijetu okreću se Istoku u nastojanju da potaknu svoj rast, uslijed slabljenja interesa za slatkim proizvodima u SAD i Zapadnoj Europi.

Barry Callebaut AG preuzima ruski Inforum i ulazi na drugo najveće tržište, prema obimu, čokolade u svijetu, priopćila je švicarska kompanija.

Kupovina je znak vraćanja povjerenja u rast, nakon što je rublja pala 12 odsto u odnosu na švicarski franak tokom prošle godine, izvijestio je Bloomberg.

Odluka Barry Callebautу pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama.

Prema drugom švicarskom "čokoladnom" gigantu Lindt & Spruengli AG, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija će imati ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavaonica koje treba da se otvore ove godine biće na ovim novim tržištima.

Europa je zasićena čokoladom i dom je prvih deset zemalja sa najvećom potrošnjom po glavi stanovnika, prema Euromonitor Internationalu.

 Medvescak