DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Nemačka finansira gradnju privremenog centra za migrante u Subotici
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 31.10.2015. - 14:46:47
SUBOTICA - Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je danas da Vlada Nemačke, preko humanitarnih organizacija, finansira izgradnju privremenog prihvatnog centra u Subotici i da je Srbija spremna da obezbedi privremeni centar za smeštaj oko 3.000 migranata koji se, veruje, neće duže zadržavati u zemlji.
U Srbiji mogu da se obezbede privremeni centri za smeštaj oko 3.000 migranata, ali se ne očekuje njihovo duže zadržavanje u tim centrima, rekao je Ivanišević u Subotici.

On je dodao da je prihvatni centar u Kanjiži delom zatvoren zbog nekorišćenja, a delom zbog toga što su u njemu šatori, za koje nadležni smatraju da nisu prikladni za smeštaj u zimskom periodu.

Zbog toga, kako je rekao, Vlada Nemačke preko humanitarnih organizacija finansira izgradnju privremenog prihvatnog centra u Subotici.

"Mi očekujemo, ukoliko se ova kriza nastavi, a sve tendencije govore da hoće, da u Srbiji možemo da obezbedimo privremene tačke za pružanje pomoći za oko 3.000 ljudi, jer će i kretanje biti usporeno i onda postoji potreba da se ta pomoć pruži ne kao do sada u šatorima, nego da to bude u čvrstim objektima", rekao je Ivanišević Tanjugu.

On ne može da kaže da li će i u kojoj meri objekat u Subotici biti iskorišćen, dok migranti i dalje prolaze i prolaziće kroz Srbiju, bez namere da se duže zadržavaju.

Ivanišević naglašava da u Subotici danas nema migranata – ni u parkovima, ni na autobuskoj stanici, ni na napištenoj ciglani gde su skrivali godinama, već je najveće opterećenje u Šidu.

"Manji prihvatni centar ćemo urediti u Adaševcima, pre Šida, na Železničkoj stanici..., kada počne realizacija dogovora hrvatskog ministra unutrašnjih poslova i našeg ministra unutrašnjih poslova u vezi voza koji će ići iz Šida za Hrvatsku. Dakle, sve dok ta ruta funkcioniše, mi ne pretpostavljamo da će uopšte biti dužeg zadržavanja, ne samo u Subotici nego uopšte u Srbiji, rekao je on.

Državni sekretar dodaje da se ruta može promeniti jedino u slučaju eventualnog zatvaranja neke od granica, za šta se nada da se neće desiti, ali naglašava da i u tom slučaju ne očekuje duže zadržavanje migranata u Srbiji.

"Migranti nemaju nameru da ostaju ovde, mi ni ne želimo da ih zadržavamo na silu. Naravno, nikada to nismo ni želeli",– zaključuje Ivanišević.