DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Nesklonost riziku podupire jen i švicarski franak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.08.2019. - 16:52:29
LONDON - Nervoza ulagača zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba i prosvjeda u Hong Kongu poduprla je u utorak jen i švicarski franak na međunarodnim tržištima valuta, potaknuvši potražnju za valutama koje su na glasu kao sigurna utočišta za kapital.

Švicarski franak ojačao je prema euru 0,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dvije godine od 1,0862 franka za euro.

Jedinstvena europska valuta bila je na istom postotnom gubitku i prema dolaru i jenu. Eurom se tako trgovalo po 1,1204 dolara te po 117,92 jena.

Dolar je prema jenu neznatno oslabio, spustivši se na 105,21 jen.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je nepromijenjen i iznosio je 97,38 bodova.

Raspoloženje na tržištima obilježili su danas prosvjedi u Hong Kongu i trgovinski rat SAD-a i Kine, koji se proširio i na područje tečajne politike. Washington je optužio Peking da manipulira tečajem domaće valute kako bi ojačao konkurentnost gospodarstva nakon što je Peking suspendirao podršku juanu, tolerirajući njegovo klizanje preko ključne razine od sedam juana za dolar.

Visoki dužnosnik kineske središnje banke izjavio je danas za Reuters da je tečaj juana na primjerenoj razini. Kineska je valuta danas bila gotovo nepromijenjena prema dolaru u odnosu na prethodno zatvaranje i zelenom se novčanicom trgovalo po 7,104 juana.

U takvom su okruženju ulagači danas pojačano kupovali valute s niskim prinosima koje smatraju sigurnim utočištima za kapital u nesigurnim vremenima, poput jena i franka.

Jenu na ruku ide "ono najbolje iz obaju svjetova", konstatiraju analitičari banke ING, ukazujući na opću nesklonost riziku i uračunavanje u cijene valuta očekivanja dodatnog sniženja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Među ostalim valutama isticao se danas argentinski pesos, koji je nakon neočekivanog rezultata predsjedničkih predizbora u Argentini jučer oslabio prema dolaru 15 posto.

Aktualni argentinski predsjednik Mauricio Macri zabilježio je loš rezultat na otvorenim predsjedničkim predizborima, završivši na drugom mjestu s neočekivano velikim zaostatkom za prvoplasiranim Albertom Fernandezom, predstojnikom ureda bivše predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner.

Reakcija u drugim dijelovima svijeta na rezultate predizbora u Argentini "odražava veliku nervozu na tržištima", zaključuje Antje Praefcke iz njemačkog Commerzbanka.