SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Nesklonost ulagača rizičnoj imovini poduprla jen
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.08.2019. - 17:36:56
LONDON - Jen je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem pojačane nesklonosti ulagača imovini koju smatraju rizičnom u kontekstu eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Jen je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 105,82 jena za dolar.

Euro je bio na istom postotnom dobitku prema dolaru i njime se trgovalo po 1,1202 dolara. Prema jenu bio je gotovo nepromijenjen, zadržavši se na 118,54 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta neznatno je oslabio, na 97,545 bodova.

Nervozu na tržištima izaziva trgovinski sukob SAD-a i Kine koji se prenio i na područje tečajne politike. Američki predsjednik Donald Trump najavio je krajem prošlog tjedna nove carine na kineski uvoz a Kina je odgovorila suspenzijom potpore juanu koji je prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar.

Peking je u međuvremenu ipak zakočio slabljenje domaće valute, odredivši nešto viši fiksni tečaj juana prema dolaru no što se očekivalo. Juan je danas ipak oslabio prema dolaru 0,2 posto, na 7,0581 juana za dolar.

Tržišta uznemiruje nepovoljan utjecaj američko-kineskog sukoba na svjetsko gospodarstvo a glavobolju im zadaje i brexit.

"Devizna tržišta uznemiruju obnovljena strahovanja od brexita bez dogovora i zaoštravanje trgovinskih i valutnih ratova", konstatiraju u izvješću analitičari Bank of America Merrill Lyncha.

Euro je pak ojačao prema dolaru unatoč političkim previranjima u Italiji. Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini izjavio je da je koalicija njegove stranke Liga s Pokretom 5 zvjezdica neodrživa, zatraživši prijevremene izbore.

"Tržišta i dalje nisu sklona riziku, što zapravo podupire euro. U takvom su okruženju izdvojeni politički problemi u eurozoni pali u drugi plan", tumači Thu Lan Nguyen iz njemačkog Commerzbanka.

Trgovci nisu reagirali ni na podatak o padu njemačkog izvoza u lipnju za osam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je oslabila prema dolaru 0,3 posto, na 92,54 penija za dolar, nakon što je izvješće državnog zavoda za statistiku ONS neočekivano pokazalo pad aktivnosti u britanskom gospodarstvu u drugom tromjesečju, za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.