SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODJELA
 
News Corp traži podjelu Googleova poslovanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.03.2019. - 12:25:30
NEW YORK - Medijska grupa News Corp zatražila je podjelu Googleova poslovanja u Australiji na pretraživanje Interneta i oglašavanje, upozoravajući da dominantna pozicija tvrtke šteti potrošačima, oglašivačima i izdavačima.

"Google uživa ogromnu moć na tržištu usluga pretraživanja Interneta i tehnologije oglašavanja", požalila se australska podružnica News Corpa u pismu regulatorima.

Otišli su i korak dalje, optužujući Google da "zloupotrebljava dominantnu poziciju na štetu potrošača, oglašivača i izdavača".

Ovog se tjedna i američka kandidatkinja za predsjedničku dužnost i bivša čelnica agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Elizabeth Warren pridružila kritičarima koji upozoravaju na preveliku moć u društvu tvrtki poput Amazona, Googlea i Facebooka.

U News Corpu se slažu s Warren da Googlovo poslovanje treba podijeliti ili bar razdvojiti pretraživanje od oglašavanja.

"News Corp Australia priznaje da je prodaja dijela poslovanja jako ozbiljan korak... ali je u slučaju Googlea nužna zbog moći bez presedana koju trenutno imaju u odnosu prema medijskim tvrtkama i oglašivačima", ističe se u priopćenju.

Smatra se da australski regulatori neće uvažiti njihovu preporuku o podjeli ali ona signalizira zaoštravanje globalne bitke između vlasnika News Corpa Ruperta Murdocha i Googlea i Facebooka.

Medijske kuće optužuju tehnološke divove da izvlače ogromnu dobit iz sadržaja čije je stvaranje skupo, ne sudjelujući u troškovima njegove proizvodnje i otimajući ujedno medijima prihode od oglašavanja.

Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače spada među nekoliko regulatora u svijetu koji su odlučili istražiti utjecaj digitalnih platformi na natjecanje u medijima i na tržištima oglašavanja.

Medijske kuće u Australiji proteklih godina bilježe pad prihoda i smanjuju broj zaposlenih dok digitalni divov Google i Facebook dominiraju u sektoru digitalne ekonomije.

Pad prihoda potaknuo je niz spajanja u medijskom sektoru čime je broj većih medijskih kuća sveden na samo tri ii četiri.

Novine u Australiji nekoć su bile važan izvor informacija za zajednicu da bi u međuvremenu svele broj novinara na minimun a mnoge su i stavile ključ u bravu.

News Corp dominantan je igrač u tom sektoru, vlasnik je niza listova, televizijskih kanala i jedine velike kablovske televizije u Australiji.

Murdochov ogroman politički utjecaj često su kritizirali bivši premijeri na obje strane političkog spektra. Općenito se smatra da usmjerava ton rasprave u javnosti udesno.

News Corp Australia podružnica je News Corpa, vlasnika 21st Century Foxa, Wall Street Journala, Fox Newsa i niza novina i televizijskih platformi u Velikoj Britaniji.