DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SEĆANJA
 
Nezaboravno: Milena Dravić donosila kiflice studentima na protestima 1997.
Autor/izvor: SEEbiz / Nedeljnik
Datum objave: 14.10.2018. - 18:30:06
BEOGRAD - Jedan od članova redakcije satiričnog sajta Njuz.net Miroslav Vujović prisetio se neobičnog susreta sa Milenom Dravić na studentskim protestima.

Osim jedinstvene umetničke karijere, ostaće upamćen i njen aktivizam tokom devedesetih godina, o čemu je, za života, više puta pričala.

Jedan od članova redakcije satiričnog sajta Njuz.net Miroslav Vujović prisetio se neobičnog susreta sa Milenom Dravić, januara 1997. godine na ulici.

"U Kolarčevoj smo naišli na kordon policije i tu stali. Shvativši da se neće pomeriti, čvrsto smo rešili da ne ustuknemo ni pedalj i da tu ostanemo dok prvi ne popusti, a to nećemo biti mi. U toj igri nerava prolazili su dani, a mi smo 24 časa dnevno stajali u tom Termopilskom klancu gladni i promrzli. Trebalo je brzo misliti. Sa kolegom sam osnovao GSP (Gladni Studentski Pokret) i tog dana putem B92 radija uživo pozvao sve Beograđane dobre volje da nam donesu hranu. Zborno mesto bilo je ispod transparenta GSP koji smo drugar i ja na brzinu sklepali. Akcija je bila uspešna, divni ljudi su donosili po kesu sa hranom koju smo potom delili okupljenima. Jedne noći prišla mi je jedna gospođa sa dve ogromne kese u rukama i tihim glasom rekla:

"U jednoj su slane pite i kiflice, u drugoj slatke, sjajni ste i istrajte".

Nestala je pre nego što sam uspeo i da joj čestito zahvalim. To je bila Milena Dravić. Pamtim i danas ozarenost na njenom licu zbog nas klinaca koji smo menjali Srbiju, ali i njenu skromnost jer, iako to nije ni pomenula, ja sam znao da je sve one pite i kiflice sama spremila. Zbogom Milena, nahranila si nas mnogo više nego te noći, svojom dušom, naše duše", napisao je Vujović.

Početkom ove godine, Milena Dravić govorila je o protestima u kojima je učestvovala pre 20 godina.

"Mislim da je neko drugo vreme i da je pobuna sada neizvodiva. Sa svojim komšijama sam devedestih spontano išla na demonstracije. Nisam išla sa svojim staležom, sa svojim udruženjem, ni sa pozorištem. Bilo je to spontano, jednostavno nešto se desilo. Možda će nešto iznenada da se desi i danas, nešto što ne mogu ni da pretpostavim", rekla je Milena Dravić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.