SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Nina Kraljić izborila nastup u finalu 61. Eurosonga
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.05.2016. - 23:20:08
ZAGREB - Hrvatska predstavnica Nina Kraljić izvest će pjesmu "Lighthouse" i u finalu 61. Eurosonga u Stockholmu u koje se plasirala u utorak navečer na prvoj polufinalnoj večeri kad su nastupili predstavnice i predstavnici 18 zemalja, a njih deset, među kojima je i hrvatska predstavnica, izborili su nastup u subotnjemu finalu.
Osim hrvatske predstavnice, u finale su se plasirali i predstavnice i predstavnici Azerbajdžana, Rusije, Nizozemske, Mađarske, Austrije, Armenije, Češke, Cipra i Malte.

Nina Kraljić, koju javnost poznaje i kao pobjednicu prve sezone HRT-ova showa "The Voice – Najljepši glas Hrvatske", nastupila je peta od ukupno 18 nastupa koliko ih je bilo u prvom polufinalu. Redom nastupili su predstavnice i predstavnici - Finske, Grčke, Moldavije, Mađarske, Hrvatske, Nizozemske, Armenije, San Marina, Rusije, Češke, Cipra, Austrije, Estonije, Azerbajdžana, Crne Gore, Islanda, Bosne i Hercegovine i Malte.

Autori glazbe i teksta pjesme "Lighthouse" su austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom Popmaché, a glazbeni producent je Thorsten Brötzmann. Nina je tako na engleskome pjevala o osobi izgubljenoj na moru koja, bez obzira na probleme i dojma kako nema nade za spas, vjeruje da će pobijediti sve prepreke i pronaći sigurno utočište vođena signalom svjetionika.

Iz svake polufinalne večeri u finale prolazi deset natjecatelja, a zemlje koje su ušle u finale na kraju svake polufinalne večeri objavljuju se na kraju svake polufinalne večeri nasumičnim redoslijedom.

Uz Ninu Kraljić nastupili su prateći vokali - Andrej Babić, Danijela Večerinović, Lino Lacmanović Ćućić i Martina Majerle, a njihovim nastupom, Hrvatska se, nakon dvije godine, vratila u natjecanje za pjesmu Eurovizije. Nina je nastupila u haljini futurističkog izgleda modnoga dizajnera Jurja Zigmana, teškoj 18 kilograma, a na njezinoj izradi peteročlani tim radio je dva i pol tjedna.

Ususret nastupu u polufinalu Nina Kraljić osvojila je titulu "Miss Eurosonga" koju joj je dodijelio portal ESCKAZ – (Eurovision Song Contest Knowledge A to Z) zbog, kako je istaknuto, "njezine unutarnje i vanjske ljepote". Titulu mistera Eurosonga ponio je pak mađarski predstavnik Freddie.