SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LETOVI
 
Niški aerodrom: Kreću letovi prema Malmöu i Baselu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 21.06.2015. - 12:56:00
Zadnja izmjena: 21.06.2015. - 12:59:13
NIŠ - Posle pauze duže od godinu i po dana Niš će, zahvaljujući mađarskoj niskobudžetnoj kompaniji Wizz Air od četvrtka, 25. juna, ponovo imati redovnu avio vezu sa svetom, i to do Malmöa, a četiri dana kasnije i do Basela.
U Javnom preduzeću "Aerodrom Niš" kažu da je niška vazdušna luka spremna za prihvat putnika, kojih će, kako ocenjuju, biti otprilike 150 po letu.

"Urađeno je puno toga na poboljšanju komfora putnika, uveden je novi kompjuterski i softverski sistem za prodaju karata i čekiranje, kao i nov video sistem za nadzor. Proširen je odlazni gejt i time je omogućeno zadržavanje Wizz Airovih aviona od samo 30 minuta", istakao je direktor JP "Aerodrom Niš" Vladica Đurđanović.

On je podsetio da će avioni Wizz Aira leteti do švedskog Malmöa tri puta nedeljno i to utorkom, četvrtkom i subotom, a do Basela u Švajcarskoj dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom. Đurđanović je istakao da je Wizz Air zainteresovan da aerodrom "Konstantin Veliki" postane baza jednog njegovog aviona, ali će to biti moguće verovatno 2016. godine.

"Neophodno je usvajanje novog Plana detaljne regulacije aerodroma i omogućavanje avio-kompanijama da grade hangare i prostor u kome će biti smešteni njihovi mehaničari i oprema za servisiranje aviona", kazao je Đurđanović.

Prema njegovim rečima, sa jednim avionom stacioniranim u Nišu bila bi obezbeđena tri do četiri leta dnevno, za više od 20 destinacija u svetu.

Đurđanović je podsetio da su brojna preduzeća i ustanove sa područja juga Srbije nedavno uputila zajednički poziv domaćoj avio-kompaniji Air Serbia da leti iz Niša, ali da iz ove kompanije još nije stigao nikakav odgovor.

"Air Serbiji smo predlagali liniju Niš-Beč, jer je to profitabilna linija, i to ne bi bili letovi sa gubitkom", naglasio je Đurđanović.

On je istakao da postoji interesovanje drugih avio-kompanija za letove do Tivta i na relaciji Niš-Osijek-Franfurkt, ali da još nema konkretnih dogovora o tim letovima.

Pre Wizz Aira sa niškog aerodroma leteo je crnogorski Montenegro Airlines (u periodu od 2009. do 2013) i italijanski Wind Jet (2009-2010), ali su ti letovi skupo koštali grad Niš jer su podrazumevali subvencije avio-prevoznicima.