SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LIJEKOVI
 
Nitko zadovoljan najavljenom ujedinjenom javnom nabavom lijekova
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 11.12.2017. - 04:26:39
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva priprema ujedinjenu javnu nabavu lijekova s lista HZZO-a za koje se godišnje izdvaja sedam milijardi kuna. S obzirom na to da je riječ o velikom novcu, interesi su brojni, a prijedlogom Ministarstva, čini se, nijedna strana nije zadovoljna. 

- Police u bolničkim ljekarnama ne smiju biti prazne. Najbolji ponuditelj ne smije imati monopol, jer povlačenje drugih s tržišta vodi u probleme. To smo imali sa zadnjom zajedničkom nabavom, gdje onda u slučaju defekture tog lijeka koji je prošao na javnoj nabavi morate ići u proces interventnog uvoza i znatno skuplje nabavljati taj isti lijek za naše bolesnike nego što je to bilo janso raspisivano gdje se govorilo o nekakvim velikim uštedama, rekla je Martina Kranjec Šakić, pročelnica bolničke ljekarne KBC-a Sestre milosrdnice. 

Suludo je, kažu u udruzi poslodavaca, višemilijunske poslove povjeravati nepoznatim tvrtkama dok dugogodišnji provjereni partneri ostaju bez posla. Svi naši zahtjevi svode se na uvođenje multi winning sistema, odnosno podjelu posla među tri najbolja ponuđača. Time bi se izbjegle defekture i izbacivanje ozbiljnih partnera iz igre sa dampinškim cijenama, kazala je Milka Kosanović, direktorica Udruge proizvođača lijekova. 

Lijekove iz postojećeg zakonskog okvira, kažu u veledrogerijama, treba izuzeti.

- Ovaj sustav ne podarzumijeva ni opskrbu ni dostupnost lijekova u sustavu. Svaka bolnica ima svoje nabavne sustave, to zahtjeva izuzetno puno i vremena i truda i ljudi i u krajnosti je neučinkovito, rekao je Jakov Radošević, direktor Sektora nabave Medika d.d. 

Najneučinkovitije i najskuplje su, kažu, nestašice. Taj koncept zakona o javnoj nabavi nije dovoljno odbar za lijekove.

- Lijek nije roba, nikad ne možemo znati točno koliko lijekova će se u jednoj godini potrošiti i jako je važno zapravo izuzeti lijekove iz takvog okvira, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. 

Cilj je javnom nabavom postići uštede, a ne dodatne probleme. Uobičajena je praksa najniža cijena što je protupropisno, a ako ekonomski najpovoljnija ponuda se sagledava samo kriterij dostave lijekova, da li je to 48 h ili 72 h što je praktički kriterij kojemu svi dobavljači mogu udovoljiti, dodaje Soldo. 

I sve to polako vodi prema netransparentnoj tržišnoj utakmici. Na potezu je Ministarstvo zdravstva.