SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Njemačka zbog sumnji u špijunažu raskinula ugovor s Verizonom
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 29.06.2014. - 08:46:00
Zadnja izmjena: 29.06.2014. - 08:47:21
BERLIN - Njemačka je odlučila da iduće godine nakon isteka sadašnjeg ugovora s američkom tvrtkom Verizon taj ugovor više neće obnavljati.
Kao razlog za takav potez navode se otkrića o aktivnostima američkog NSA-a koje je javnosti na uvid dao poznati zviždač Edward Snowden.

Verizon je bio dobavljač mrežne infrastrukture za njemačku federalnu administraciju od 2010. godine. No, nakon Snowdenovih otkrića postoji namjera da se osigura novi sustav s većim stupnjem sigurnosti, što Verizon jednostavno nije u stanju učiniti jer je i sam upleten u špijunsku aferu.

Tvrtka je navodno bez većeg otpora davala podatke svojih korisnika na uvid britanskim i američkim agentima iz GCHQ-a odnosno NSA-a.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova ističe da postoje dokazi kako je Verizon prema američkim zakonima obvezan određene informacije prosljeđivati NSA-u te se stoga suradnja s Verizonom neće nastaviti.

Reagirajući na ovu odluku, u Verizonu ističu kako su u Njemačkoj uvijek poslovali u skladu s tamošnjim zakonima za zaštitu podataka i privatnosti korisnika.