DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Nobelovcu Liu Xiaobou otkazuju organi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2017. - 08:57:12
PEKING - Kineskom disidentu Liu Xiaobou otkazuju organi, objavila je u srijedu bolnica u kojoj se liječi dobitnik Nobelove nagrade za mir 2010. otkad je izašao iz zatvora, no zaštitnici ljudskih prava dvoje u istinitost medicinskih izvješća koje prenose vlasti.

Liu (61) je pušten na uvjetnu slobodu i hospitaliziran pošto mu je u svibnju dijagnosticiran rak jetre u terminalnoj fazi. Prethodno je proveo više od osam godina u zatvoru, osuđen zbog "subverzije".

Peking se protivi njegovu odlasku u inozemstvo i tvrdi da njegovo stanje zabranjuje svaku evakuaciju, protivno ocjeni dvojice zapadnih liječnika kojima je u nedjelju bilo dopušteno da mu priđu.

Sveučilišna bolnica No. 1 u Shenyangu, na sjeveroistoku Kine, gdje se Liu liječi, otada svakodnevno objavljuje alarmantna priopćenja tvrdeći da je disident u "kritičnom" stanju.

U novom priopćenju u srijedu, bolnica tvrdi da je funkcija jetre sve slabija te da pati od zatajenja organa. Bolnica je navela u utorak da je Liu na dijalizi i u septičkom šoku.

"Možemo se legitimno pitati ne objavljuju li vlasti te informacije kako bi opravdale odbijanje da mu dopuste odlazak iz zemlje", prokomentirao je Patrick Poon, dužnosnik kineskog Amnesty Internationala.

 Medvescak