DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VEZANE TEME
 
AGONIJA
 
Nobelovcu Liu Xiaobou otkazuju organi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2017. - 08:57:12
PEKING - Kineskom disidentu Liu Xiaobou otkazuju organi, objavila je u srijedu bolnica u kojoj se liječi dobitnik Nobelove nagrade za mir 2010. otkad je izašao iz zatvora, no zaštitnici ljudskih prava dvoje u istinitost medicinskih izvješća koje prenose vlasti.

Liu (61) je pušten na uvjetnu slobodu i hospitaliziran pošto mu je u svibnju dijagnosticiran rak jetre u terminalnoj fazi. Prethodno je proveo više od osam godina u zatvoru, osuđen zbog "subverzije".

Peking se protivi njegovu odlasku u inozemstvo i tvrdi da njegovo stanje zabranjuje svaku evakuaciju, protivno ocjeni dvojice zapadnih liječnika kojima je u nedjelju bilo dopušteno da mu priđu.

Sveučilišna bolnica No. 1 u Shenyangu, na sjeveroistoku Kine, gdje se Liu liječi, otada svakodnevno objavljuje alarmantna priopćenja tvrdeći da je disident u "kritičnom" stanju.

U novom priopćenju u srijedu, bolnica tvrdi da je funkcija jetre sve slabija te da pati od zatajenja organa. Bolnica je navela u utorak da je Liu na dijalizi i u septičkom šoku.

"Možemo se legitimno pitati ne objavljuju li vlasti te informacije kako bi opravdale odbijanje da mu dopuste odlazak iz zemlje", prokomentirao je Patrick Poon, dužnosnik kineskog Amnesty Internationala.