SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEBLJANJE
 
Noćni obroci pomažu debljanju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.12.2014. - 13:38:00
Zadnja izmjena: 04.12.2014. - 13:38:56
LONDON - Obroci tijekom noći mogli bi pomoći porastu težine, kažu američki znanstvenici koji su proučavali učinak kasnih obroka na miševe.
Čak i kad su unosili istu količinu kalorija miševi koji su jeli i tijekom noći više su dobijali na težini, utvrdili su znanstvenici te zaključili da gladovanje tijekom najmanje 12 sati aktivira razgradnju masti u tijelu.

Američki tim kazao je za časopis Cell Metabolism kako planira provesti i ispitivanja na ljudima kako bi utvrdio odnosi li se to i na čovjeka.

Tijekom istraživanja oko 400 miševa dobijalo je prehranu bogatu šećerima ili mastima ili njihovu kombinaciju te normalnu prehranu tijekom različitih vremenskih intervala.

Miševima kojima je bilo dozvoljeno da uzimaju hranu tijekom devet do 12 sati u 24 sata manje su dobili na težini nego oni koji su mogli tijekom 24-satnog intervala jesti istu količinu hrane kad god su htjeli.

Čak i kad se miševima koji noću nisu dobijali hranu vikendom dozvolilo da jedu kad hoće i dalje su manje dobijali na težini što znači da dijetalna prehrana trpi odstupanja od strogog režima.

A kad su miševi, koji su mogli prije jesti kad god su htjeli, ubačeni u režim bez noćnih obroka oni su uz unos iste količine kalorija svejedno izgubili pet posto težine.

Znanstvenici vjeruju da je ključ u 12-satnom postu u 24-satnom intervalu.

Gladovanje noću imalo je pozitivni učinak i na šećer u krvi i kolestrol kod miševa.