SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VINARI
 
Nova europska vinska omotnica donosi jednostavniju proceduru
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 11.08.2019. - 08:16:58
ZAGREB - Domaći je vinarski sektor u proteklom četverogodišnjem razdoblju imao na raspolaganju čak 57 milijuna eura europske potpore, no povukli smo jedva trećinu novca. 

Vinari ističu da je razlog složena natječajna procedura. No u novoj rundi vinske omotnice ona je pojednostavnjena pa je uz avansne isplate, ulaganja u vinarije i opremu Unija spremna pokriti i do 70 posto.

Ovdje na Plešivici bobice grožđa počele su šarati. Jedre su i zdrave pa se očekuje dobra berba. Važno je to ovdašnjim vinarima - specijaliziranim za pjenušce. Pravi su hit na Jadranu, u žednoj turističkoj sezoni.

- Ne samo naši pjenušci, već i pjenušci drugih vinara zauzeli su odlične pozicije u najboljim hrvatskim restoranima i hotelima, čim dođe ljeto sve pripremimo, objašnjava Martina Tomac, Donja Reka.

- Mi smo stvarno izuzetno zadovoljni, makar se govori da turizam je nešto slabiji ove godine, mi to nismo osjetili, možemo reći da je ova godina sllična kao i prošla po prodaji pjenušca i vina, kaže Nikola Šember, Donji Pavlovčani.

Teška je to i zahtjevna proizvodnja. Skuplja od one mirnih vina koja dozrijevaju puno ranije. Pa su ovi vinari posegnuli za vinskom omotnicom.

Obitelj Tomac nabavila je ovo moderno postrojenje za etiketiranje, a Šemberovi izgradili novi, reprezentativni podrum baš za proizvodnju pjenušavih vina.

- Radili smo za kapacitet od 250 tisuća boca što nam trenutačno ne treba, ali kad se gradi da imamo veći prostor, ističe Zdenko Šember, Donji Pavlovčani.

Ulaganje nije malo. Više od milijun i pol kuna. Polovina - nepovratnaeuropska potpora. Zato ponovno računaju na vinsku omotnicu. I to za opremu za degoržiranje.

- Mi smo donijeli novi pogram pomoći sektoru vina u okviru kojega imamo na raspolaganju 54 milijuna eura, odnsono 11 milijuna eura svake godini s obzirom na to da svake godine moraju sredtsva potrošiti, objašnjava Leticija Hrenković, Ministarstvo poljoprivrede.

Novac mogu dobiti nakon završetka svake operacije u sklopu projekta. U prethodnoj omotnici to nije bilo moguće. Uvelike im to olakšava ulaganja u vinarije i podrume. Uz to je i potpora u odnosu na prethodno razdoblje povećana, i to na 70 posto ulaganja.