SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Novaković o slučaju Plenković: Povjerenstvo ni na koji način ne zlorabi zakon
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 10.09.2019. - 18:45:40
ZAGREB - Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa oglasila se o izjavi premijera Plenkovića kako više ništa neće dostavljati Povjerenstvu.

"Povjerenstvo radi isključivo na temelju zakona i u svim slučajevima postupa na jednak način. To da je navode potrebno potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom, osnova je za odlučivanje u svim kako upravnim, tako i sudskim postupcima, a u konačnici i zakonska obveza nadležnih tijela sukladno članku 39. Zakona o sprječavanju sukoba interesa", kazala je Novaković, kako javlja televizija N1.

"Potrebno je dodatno istaknuti da se Povjerenstvo uopće nije bavilo okolnostima puta u Helsinki, već činjenicom da nam Vlada Republike Hrvatske i pojedina ministarstva, iako ih Zakon na to obvezuje, ne dostavljaju traženu dokumentaciju. Povjerenstvo ni na koji način ne zlorabi Zakon, kao ni pojedine članke istog, što potvrđuje dosadašnja praksa upravnih i Visokog upravnog suda", dodaje.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u utorak Banskim dvorima ponovno se dotaknuo puta u Helsinki i putnih naloga koje od Vlade traži Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.
Plenković je rekao da još jednom treba "nacrtati" situaciju iz Helsinkija.
Predsjednik Vlade odlazi u Finsku da bi se sastao s finskim predsjednikom Vlade, koji nema veze s EPP-om. Sastanak s njim zbiva se u Helsinkiju, u zgradi finske vlade, ne u maloj prostorijici na margini EPP-a, kako neki dušebrižnici govore", rekao je Plenković.

"Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govori Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk u dijelu u kojem govore šefovi vlada država. U tom svojstvu govorim i u tom svojstvu sam tamo. Smatrate li da smo mi trebali doletjeti u Helsinki, vratiti se i nakon toga ponovno sjesti u zrakoplov, presjedati tko zna koliko puta i doći u Helsinki? I tako svaki put?", upitao je Plenković.

"Poruka je da smo Povjerenstvu u našem očitovanju objasnili, doslovno nacrtali o čemu se radi. Ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu", rekao je Plenković.

 Medvescak