SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOŠARKA
 
Novi rekord Gregga Popovicha
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 08.01.2019. - 08:51:29
SAN ANTONIO - Na terenu su bili Drummond, Griffin, DeRozan, Aldridge..., ali najveća zvijezda utakmice Pistonsa i Spursa (107:119) bila je uz teren.

Gregg Popovich, dijete Hrvatice i Srbina, trener je San Antonio Spursa i jedan je od najvećih u povijesti NBA-a.

Rekorder je po broju pobjeda s jednim klubom, jedan od samo petorice koji su osvojili pet naslova prvaka te jedan od devet trenera s tisuću pobjeda u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Najnovija pobjeda protiv Detroita bila mu je 1221. u karijeri i tako se izjednačio s Jerryjem Sloanom, trećim najuspješnijim trenerom u NBA povijesti po ovom kriteriju.

Ispred Popovicha su još samo Lenny Wilkens s 1332 i Don Nelson s 1335 pobjeda.

Popovich je jedini trener na listi desetorice s najviše pobjeda u NBA-u koji je još uvijek aktivan.

Velikan svjetske košarke do ovog podviga došao je tri tjedna prije 70. rođendana i manje od mjesec dana nakon što je preskočio još jednog velikana Pata Rileyja i s 1211 pobjeda postao četvrti najuspješniji trener svih vremena u NBA-u.

Popovich je ove jeseni ušao u 23. sezonu kao trener San Antonija, koji vodi od 1996. Prije toga je po dvije godine bio pomoćni trener Spursa i Golden Statea, a otkako se osamostalio, postao je velikan koji je nabrojanim uspjesima dodao još tri naslova trenera godine, a četiri puta je vodio momčad na All-Staru.

On nije samo fenomenalan trener nego i sjajan lik - duhovit, (auto)ironičan i uvijek spreman na sprdnju, posebno na svoj račun.

Čovjek je širokih nazora i interesa, društveno angažiran i posvećen humanitarnom radu, zbog čega ga u Americi iznimno uvažavaju svi; suparnički igrači i treneri te cijela javnost.