DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KANABIS
 
Novi Zeland 2020. održava referendum o legalizaciji kanabisa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.12.2018. - 14:13:06
WELLINGTON - Novi Zeland će 2020. godine provesti referendum o legalizaciji kanabisa u rekreacijske svrhe, objavio je ministar pravosuđa te zemlje.

Referendum o ovoj temi je obećala stranka aktualne premijerke još prošle godine tijekom pregovora vladi, a to obećanje pomoglo im je oformiti koalicijsku vladu. 

Anketa koja je provedena prošle godine pokazala je da su dvije trećine Novozelanđana za legalizaciju kanabisa, javlja BBC.

Ljevičarska Radnička stranka je dio koalicijske vlade u Novom Zelandu sa strankom zelenih koji pripadaju centru te populistima iz stranke New Zealand First.
Zeleni su pozdravili odluku o referendumu. 

"Desetljećima održavamo ankete o mišljenju građana koje su potvrđivale kako su građani pozitivno odgovarali na pitanje reforme zakona o kanabisu", rekla je glasnogovornica stranke. 

Ipak, čelnik stranke New Zealand First je poručio kako se radi o ciničnom potezu kojim se glasači odvlače od drugih pitanja vezanih za izbore.
Podaci o korištenju kanabisa

Prema podacima NZ Drug Foundationa, kanabis je do 21. godine života najmanje jednom probalo 80 posto građana dok je 10 posto njih postalo redovnim korisnicima. 
Podsjetimo, rekreacijska upotreba kanabisa je nedavno legalizirana u Kanadi i Urugvaju.