SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Novo otkriće Genosa: Glikanski biomarkeri omogućit će personalizirano liječenje pacijenata s upalnom bolesti crijeva
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.01.2018. - 11:24:36
ZAGREB - Genos je vodeći svjetski laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana te kao takav predvodi brojne velike kliničke studije.

Najnovije otkriće iz Genosa su glikanski biomarkeri koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva. 

Studija pod nazivom“Glycosylation of Immunoglobulin G Associates With Clinical Features of Inflammatory Bowel Diseases” upravo je objavljena u časopisu „Gastroenterology“, najprestižnijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije. 

Ukupno 3.441 pacijenata za studiju regrutirano je u Cedars-Sinai bolnici u Los Angelesu te nekoliko bolnica u Italiji, a analiza glikanskih biomarkera provedena je u laboratoriju Genos. Rezultati su dodatno potvrđeni analizom provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu. Istraživanje je pokazalo da glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata, uz manje nuspojava. 

Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulcerativnim kolitisom. Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU projekta IBD-BIOM koji je Genosu osigurao 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu «flagship» EU projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima) koji će Genosu osigurati dodatnih 6 milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim znanstvenicima u tom području u svijetu.

Prof.dr.sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa, ovim povodom je izjavio

- Izuzetno mi je drago što smo uspjeli rezultate ove studije objaviti u najboljem časopisu u području gastroenterologije te da su, usprkos činjenici da se radi o velikoj kolaborativnoj studiji s velikim brojem autora, naši znanstvenici i na prvom i na zadnjem mjestu u popisu autora. Ovo postignuće jasno pokazuje da su istraživači iz Genosa predvodili ovu studiju, a da su kolege s «velikih» institucija u Europi i Americi radili pod našim vodstvom. Kada smo kroz FP7 projekt IBD-BIOM dobili preko 8 milijuna kuna za ovaj projekt, pomalo sam se brinuo hoćemo li uspjeti opravdati tako veliko ulaganje, no činjenica da je naše rezultate objavio najbolji časopis u ovom području jasno pokazuje da su ta sredstva bila dobro uložena.»