SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVEČANOST
 
Obilježena stota godišnjica vinkovačkog kazališta i 85 godina od smrti Joze Ivakića
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 15.05.2017. - 21:38:35
VINKOVCI - Velikom svečanošću večeras je u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima obilježena je stota godišnjica rada vinkovačkog kazališta i 85 godina od smrti istaknutog teatrologa i dramatičara Joze Ivakića po kojemu nosi ime vinkovačko kazalište.

Popularno-znanstveno predavanje "Joza Ivakić – patron vinkovačkog kazališta" održala je dr sc Anica Bilić, upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, a potom je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u izložbenom prostoru kazališta proglasila otvorenom izložbu "Sto godina vinkovačke kazališne scene 1917.-2017." koju je postavio i izradio katalog Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.

- Ovo je slavlje ne samo Vinkovaca nego i hrvatske kulture. Željela bih se zahvaliti i čestiti sadašnjem ravnatelji ali i svima onima koji su kroz proteklih 100 godina razvijali i njegovali kazališni život u Vinkovcima – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek dodajući kako je važno ne samo razvijati kazališne institucije i pomagati djelatnicima u kazalištu nego i njegovati buduću i sadašnju publiku.

- Mislim da to ovo kazalište izvrsno radi – naglasila je ministrica kulture.

Ovo je samo početak cjelogodišnjeg obilježavanja 100-te obljetnice kazališnog života u Vinkovcima, života koji je započeo 8. prosinca 1917. godine osnivanjem Diletantskog kazališta koje je tom prigodom izvelo jednočinke "Prosce" Ise Velikanovića i "Začarani ormar" Ferde Živka Milera, podsjetio je ravnatelj GK Joza Ivakić, Zdenko Rečić.

- Namjera nam je ovu veliku obljetnicu obilježavati kroz sve premijere koje ćemo u ovoj godini postaviti na scenu, a vrhunac obilježavanja bit će premijera predstave "Vrzino kolo", našega patrona Joze Ivakića - rekao je Zdenko Rečić.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je da je vinkovačko kazalište kroz povjest doživljavalo i uspone i padove ali je cijelo vrijeme bilo kulturnom uzdanicom na čijim su "daskama" izrasli brojni velikani hrvatskog glumišta kao što su Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Rade Šerbedžija i Ivo Gregurević.

- Vinkovci su oduvijek bili grad kulture i to dokazuje i ova obljetnica- rekao je Karlić

.U glazbenom dijelu svečanosti nastupila je vinkovačka Muška pjevačka skupina Lipa, a Teatr Osmego dnia iz Poljske izveo je predstavu Dosjei.