SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAGRADE
 
Objavljeni finalisti književne nagrade EBRD-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.03.2018. - 10:37:57
ZAGREB - Tri romana proglašena su finalistima u prvom natječaju za Književnu nagradu EBRD-a u vrijednosti od 20.000 eura, koju je 2017. pokrenula Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa sjedištem u Londonu, u suradnji s British Councilom i Londonskim sajmom knjiga.

Među finalistima su sljedeća tri naslova:

All the World’s a Stage (“Cijeli svijet je pozornica”) Borisa Akunina, koji je s ruskog preveo Andrew Bromfield (Weidenfeld & Nicolson)

Belladonna Daše Drndić, koji je s hrvatskog prevela Celia Hawkesworth (Maclehose/Quercus)

Istanbul Istanbul Burhana Sönmeza, koji je s turskog preveo Ümit Hussein (Telegram Books). 

EBRD je multilateralna razvojna banka osnovana nakon pada Berlinskog zida kako bi novonastalim gospodarstvima pomogla na putu ka otvaranju tržišta. Banka je ovu nagradu uvela u znak priznanja živosti književnog stvaralaštva na prostoru njena djelovanja, koje je još uvijek slabo poznato anglofonom svijetu.Nagrada će biti dodijeljena najboljem djelu književne fikcije koje je izvorno napisano na jeziku jedne od 37 zemalja u koje Banka ulaže svoja sredstva, a koje je prevedeno na engleski i objavio ga je neki britanski nakladnik. Pobjednik će dobiti glavnu nagradu u iznosu od 20.000€, koju će ravnomjerno podijeliti autor i prevoditelj, a preostala dva naslova osvojit će po 2.000€, uz jednaku podjelu.

Rosie Goldsmith, predsjednica prosudbenog povjerenstva, izjavila je:

“Ova tri romana tvore savršen trojac koji se odlikuje iznimnim umijećem, dubinom uvida i izvornošću. Belladonna je beskompromisan, ali briljantan i predivan roman ideja. Istanbul Istanbul baca duhovit, sjajan i mudar pogled na svijet i našu ljudsku narav punu mana, a da pritom ni ne izlazi iz zatvorske ćelije. A Cijeli svijet je pozornica uzbudljivo je, zabavno, poučno i književno razigrano putovanje kroz rusku povijest. Kao članovi prosudbenog povjerenstva, bili smo jednoglasni. Radi se o iznenađujuće dobrom štivu.”

All the World's a Stage dio je popularne serije povijesnih krimića Borisa Akunina s Erastom Fandorinom kao glavnim protagonistom, čija se radnja odvija u kazališnom svijetu carske Rusije.

Belladonna je djelo dokumentarne fikcije, koje govori o najmračnijim trenucima minuloga stoljeća: Holokaustu u Hrvatskoj, raspadu Jugoslavije i ponovnom buđenju međunacionalne mržnje, a sve kroz oči i sjećanja umirućeg čovjeka – akademika Andreasa Bana.Istanbul Istanbul odvija se u najvećem turskome gradu nakon vojnoga puča. U iščekivanju svoje sudbine, četiri zatočenika ispredaju priče pune ljubavi i humora, koje podsjećaju na Decameron.Pobjednik će biti proglašen na svečanoj dodjeli nagrada, koja će se održati 10. travnja 2018. u Londonu, u sjedištu EBRD-a na adresi One Exchange Square.

Posebno događanje održat će se i 11. travnja 2018. u 11:30 u okviru Londonskog sajma knjiga, gdje će se pod naslovom "Čija je, zapravo, ovo nagrada?’ predstaviti dobitnici nagrada i članovi prosudbenog povjerenstva. Inače, na ovogodišnjem Londonskom sajmu knjiga poseban naglasak stavit će se na knjige iz baltičkih država, jednog od područja EBRD-ovog poslovanja.