SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Obuljen Koržinek: Na nacrtu zakona o umjetnicima tek počinjemo raditi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.03.2019. - 12:41:45
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u petak je istaknula da se tek počinje raditi na nacrtu zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti, opovrgnuvši da je on napravljen mimo radne skupine te da će 800 umjetnika izgubiti pravo na doprinos.

"Nikakav nacrt zakona nije pripremljen. Mi smo pripremili radni materijal o kojem se tek treba raspravljati. Dakle, sve je to potpuno nepotrebno i dižu se tenzije i potpuno su neistinite informacije. To je tek materijal za raspravu koji je stavljen na stol radnoj skupini i sad tek počinjemo raditi na nacrtu zakona", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prije sjednice Vlade odgovarajući na pitanje novinara kako komentira informacije da je napravljen nacrt zakona mimo radne skupine te da će 800 umjetnika izgubiti pravo na doprinos.

Obuljen Koržinek smatra da se jako dobro treba analizirati sva pitanja koja se tiču umjetnika, pa tako i ono o imovinskom cenzusu.

"Više puta sam rekla: u našem mandatu već smo napravili jako puno iskoraka. Prvi put se dodjeljuje potpora vizualnim umjetnicima, snižen je PDV za umjetničke isporuke, pokrili smo dugove prava javne posudbe. Mislim da imamo kredibilitet kad kažemo da radimo na dobrobit umjetnika", istaknula je.

"Zakon sigurno neće ići u proceduru ni javnu raspravu dok se oko svega ne usuglasimo, ali o imovinskom cenzusu se treba razgovarati", poručila je ministrica kulture.

Obuljen Koržinek o legitimiranju novinarke: To je nesretna situacija, Božinović je sve rekao

Na pitanje o slučaju legitimiranja novinarke u redakciji, Obuljen Koržinek je odgovorila da ona nema stvarna saznanja te misli da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sve rekao.

"O tome općenito mislim da treba smiriti tenzije i da treba i o pitanju slobode medija i uopće o medijskoj politici dosta razgovarati. Pred nama su izmjene Zakona, odnosno donošenje novog zakona o elektroničkim medijima, pred raspisivanjem je natječaj za medije zajednice, za dva tjedna bit će raspisan. Pred nama je rasprava o smjernicama medijske politike i mislim da u okviru razgovora o tim dokumentima treba razmatrati sva pitanja koja se tiču medija. A ovo je jedna nesretna situacija, mislim da je ministar dobro reagirao, rekao je sve što je imao o toj temi", istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Bruxellesu komentirao slučaj u kojem su dvojica policajaca na radnom mjestu legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir te istaknuo kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi, najavivši i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni.