SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠE VIJESTI
 
Od 1999. stopa samoubojstava u SAD-u porasla 30 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2018. - 08:27:03
NEW YORK - Stopa samoubojstva u Sjedinjenim Državama porasla je za 30 posto od 1999. do 2016. u kojoj je ruku na sebe diglo gotovo 45.000 ljudi, navodi se u izvješću američkih javnozdravstvenih vlasti objavljenom u četvrtak.

Samoubojstvo je "sve veći javnozdravstveni problem" koji je u porastu u 44 od 50 američkih država u razdoblju koje je pratio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Samoubojstvo je u 2016. bilo deseti uzrok smrtnosti u SAD-u i najčešće je bilo posljedica niza čimbenika a više od polovine žrtava samoubojstva (54 posto) nije bolovalo od psihičkih bolesti, dodaju stručnjaci.

U čimbenike koji navode na samoubojstvo ubrajaju se "problemi u međuljudskim odnosima, gubitak bliske osobe, zlouporaba, zdravstveni problemi, nezaposlenost, besparica, sudski i stambeni problemi", ističe se u izvješću.

Većina onih koji dižu ruku na sebe su muškarci (76,8 posto) i bijelci (83,6 posto).

Studija ne navodi u kojim zanimanjima ima najviše samoubojstava. Većina samoubojstava se događa vatrenim oružjem (48,5 posto), navodi se u studiji.

Pred ovakvim podatcima CDC poziva savezne države da počnu provoditi politike prevencije samoubojstva i da "odgovore na čimbenike koji pridonose samoubojstvu".

 Medvescak