SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
OECD: Velika neizvjesnost šteti globalnom rastu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.09.2018. - 16:19:00
Zadnja izmjena: 20.09.2018. - 20:12:18
ŽENEVA - Svjetsko gospodarstvo vjerojatno će usporiti budući da napetosti koje su potaknule protekcionističke mjere američkog predsjednika Donalda Trumpa pogađaju svjetsku trgovinu, procijenila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

„Svjetski je BDP u prvoj polovini 2018. godine ponovo porastao solidnim tempom, od oko (3,75) posto, ali pojavile su se naznake da je rast možda dosegnuo vrhunac“, konstatira OECD u izvješću „Visoka neizvjesnost pritišće globalni rastu“.

Procjenjuju da će se tempo rasta aktivnosti ove i iduće godine stabilizirati na 3,7 posto, što je za 0,1 odnosno 0,2 postotna boda manje no što su prognozirali u svibnju.
Među čimbenicima koji štete rastu izdvojili su sporiji rast trgovine, za tri posto u prvoj polovini godine, u odnosu na prošlogodišnjih pet posto.

Usporavanje je rezultat političkog gesla američkog predsjednika „America First“ ('Amerika na prvom mjestu', koje je dovelo do trgovinskog konflikta s Kinom, drugim gospodarstvom svijeta, i paralelno pojačalo pritisak na američke trgovinske partnere u Europi.

Donald Trump najavio je ovaj tjedan nove carine od 10 posto na kineski uvoz u vrijednosti 200 milijardi dolara, prijeteći dodatnim carinama u slučaju da Kina odluči uzvratiti.

Nove mjere nadovezuju se na već uvedene carine na kineski uvoz u vrijednosti 50 milijardi dolara, čime će biti zahvaćena otprilike polovina kineskog izvoza u SAD.
U OECD-u upozoravaju da trgovinske napetosti pojačavaju neizvjesnost koja šteti i razvijenim i i gospodarstvima u nastajanju.

„Daljnje zaoštravanje trgovinskih napetosti u velikoj bi mjeri negativno utjecalo na globalna ulaganja, radna mjesta i životni standardi“, ističu.

Konstatiraju da je posebno u razvijenim gospodarstvima otvoreno puno novih radnih mjesta, ali da je „rast plaća… i dalje umjeren“, što posebno ranjivima čini kućanstva s niskim prihodima.

Carine su po OECD-u već polučile opipljive posljedice u pojedinim sektorima.
U SAD-u je "u prvoj polovini godine smanjen uvoz strojeva za pranje rublja, solarnih panela, čelika i aluminija, promatrano po vrijednosti“, zaključak je izvješća, "a domaće su cijene u tim sektorima u SAD-u naglo porasle“.