DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CRNO NA BELO
 
Oko 17 % radnika u Srbiji radi na crno
Autor/izvor: SEEbiz / Blic
Datum objave: 04.04.2012. - 09:59:00
Zadnja izmjena: 04.04.2012. - 10:00:56
BEOGRAD - U Srbiji 17 % radnika radi "na crno", a prošle godine 55.000 ljudi je radilo puno radno vreme bez ikakve naknade, rečeno je na otvaranju kampanje za dostojanstven rad - "Crno na belo", u beogradskom Domu omladine.

Kampanja "Crno na belo" organizovana je u sklopu projekta "Dostojanstven rad za svakog" i ima za cilj da promoviše prava radnika. 

"Bitno je da Srbija, iako je pred mnogim izazovima, obezbedi nova radna mesta, pridržavajući se standarda Evropske unije o pravima radnika", rekla je Susan Fritz, direktorka Misije USAID-a u Srbiji koji finansira taj projekat.

Ona je naglasila da se kampanjom "Crno na belo" ulažu zajednički napori USAID-a i šest nevladinih organizacija Srbije, sve u cilju promovisanja dostojanstvenog rada.

"Želimo da u fokus stavimo dostojanstvo rada, što podrazumeva zaradu dovoljno novca za život i obezbeđivanje socijalne zaštite", rekla je generalni sekretar Fondacije "Centar za demokratiju" Nataša Vučković.

Predstavnici NVO koji rade na ostavrivanju projekta izneli su podatak da oko 17 % građana u Srbiji radi "na crno", bez ikakve socijalne zaštite, dok je 55.000 radinika prošle godine radilo puno radno vreme a da za svoj rad nije primalo nikakvu zaradu.