DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Olakšan uzgoj i omogućeno korištenje cijele konoplje
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 27.04.2019. - 10:07:17
ZAGREB - Poljoprivrednicima je od sada pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje. 

To znači da je od sada moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva.Omogućeno je to zakonskim izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koji je stupio na snagu 25. travnja, a poljoprivrednicima je pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, izmjenama Zakona uveden je pojam industrijska konoplja pod kojim se podrazumijeva podvrsta konoplje (Cannabis sativa L) s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 % i manjim, čije se sorte nalaze na zajedničkoj sortnoj listi Europske unije i nije uvrštena u popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga.
Uzgoj industrijske konoplje pojednostavljen je ukidanjem sustava prethodnog odobravanja uzgoja konoplje. Umjesto toga uspostavljena je Evidencija proizvođača industrijske konoplje koju vodi Ministarstvo poljoprivrede.

"Na zahtjev naših proizvođača krenuli smo u izmjene Zakona kako bismo im omogućili da industrijsku konoplju, koja je visoko dohodovna kultura, uzgajaju i koriste na način kao što to rade svi europski poljoprivrednici. U Hrvatskoj je 80-ak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara, a od industrijske konoplje proizvodi se cijeli niz proizvoda - od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine. Izmjenama Zakona otvorili smo nove mogućnosti proizvodnje, a dodatan plus bit će i smanjenje procedura", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ograničenja koja su ranije postojala i koja su dopuštala da se konoplja smije koristiti samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, domaće poljoprivredne proizvođače stavljala su u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače u Europskoj uniji. Zdenka Rupčić