DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBLJETNICE
 
Osamdeset godina opere "Ero s onoga svijeta"
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 03.11.2015. - 21:06:00
Zadnja izmjena: 03.11.2015. - 21:06:39
ZAGREB - Na jučerašnji dan (2.studenog) prije osamdeset godina u HNK Zagreb praizvedena je kultna domaća opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, javili su iz Croatia Recordsa.
Ova komična opera, napisana prema narodnoj priči Milana Begovića, praizvedena je 2. studenog 1935. godine i ostala je do danas najizvođenije djelo južnoslavenske muzičke literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru mnogih južnoslavenskih skupina, od folklora Dalmatinske zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane). Ero s onoga svijeta je u inozemstvu izveden na više od sto opernih pozornica, dok je libreto preveden na devet jezika.

Radnja se zbiva u malom varošu, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni. Seoski mladić (Mića) kreće u potragu za ženom koja bi ga htjela zbog njega samoga, a ne zbog njegova bogatstva, ali nailazi na različite prepreke. Na kraju Mićo, uspijeva u svome nauku: dobiva zaljubljenu djevojku, pomiri se sa svima te povede radosno kolo. Ova komična opera predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja, a ujedno je bila potvrda autorovog idejno umjetničkog stava koji je prevladavao u cjelokupnom njegovom stvaralaštvu.

U svim trgovinama Croatia Recordsa može se pronaći reizdanje (2007.) s posebnom opremom prve povijesne integralne snimke opere iz 1962. godine "Ero s onoga svijeta", u kojoj su glavne uloge pjevali solisti Josip Gostić, Marijana Radev, Drago Bernardić, Branka Oblak-Stilinović i Vladimir Ruždjak, uz pratnju zbora i orkestra HNK-a u Zagrebu, te pod ravnanjem dirigenta Jakova Gotovca. Ovo izdanje opere donosi dvostruki CD s libretom i komentarima na 44 stranice.