SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SMIRIVANJE
 
Ostojić: Nitko neće izgubiti zbog spajanja pakračke bolnice s požeškom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.12.2013. - 17:43:55

PAKRAC - Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je danas pakračku bolnicu te poručio Pakračanima da ne trebaju strahovati od spajanja pakračke bolnice s požeškom od 1. siječnja 2014., jer će to omogućiti bolje iskorištavanje opreme i ljudskih kapaciteta, a specijalisti iz Požege dolazit će u Pakrac.

"Do sada su pacijenti morali putovati u Požegu ili Bjelovar, Slavonski Brod ili Zagreb, a od Nove godine će postepeno specijalisti dolaziti njima", istaknuo je ministar Ostojić u pakračkoj bolnici.

Bolnicu je obišao zajedno sa svojim zamjenika Marijanom Cesarikom i saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom, u pratnji sanacijskih upravitelja požeške i pakračke bolnice Željka Glavića i Krunoslava Kelemena.

Ministar zdravlja poručio je kako je spajanje bolnica uobičajeni postupak te da je posljednih pet godina, primjerice u Njemačkoj spojeno 129 bolnica, a u Francuskoj 99. Ocijenio je kako je spajanje pakračke i požeške bolnice još jedan od pozitivnih, preslikanih modela

Ostojić je podsjetio da se u pakračkoj bolnici ove godine rodilo oko 450 djece, a u požeškoj 500 te da će odjeli ginekologije i porodništva te pedijatrije biti organizirani kao i dosad, a da većih promjena ne bi trebalo biti ni na odjelima kirurgije i interne.

Na novinarsko pitanje što će biti s 250 zaposlenika medicinske i nemedicinske struke pakračke bolnice, Ostojić je odgovorio kako očekuje da ravnatelji bolnica naprave točan i jasan plan.

"Što se tiče nezdravstvenih djelatnika, očekujem od dosadašnjeg ravnatelja Krunoslava Kelemena i ravnatelja Požeške bolnice Željka Glavića da naprave točan i jasan plan nezdravstvenih djelatnika. Moraju se preklopiti podaci i vidjeti njihova iskorištenost, kao i liječnika".

Ministar Ostojić također je ocijenio da pakrački gradonačelnik Davora Huška nepotrebno uzbuđuje javnost krivim informacijama oko spajanja bolnica, a kritike Huški uputio je i Ronko.

Na prosvjedu oko 300 građana koji se u ponedjeljak održao protiv pripojenja pakračke Opće županijske bolnice požeškoj, gradonačelnik Huška je rekao kako pakaračka bolnica "nije pala u ratu, ali izgleda da će pasti sada" te je najavio da će uputiti "novogodišnju čestitku" premijeru Milanoviću s potpisima Pakračana kako bi se pakračka bolnica zadržala.